Egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre a sósvízi krokodilok Ausztráliában

Szakértők szerint egyre nagyobb veszélyt jelentenek az emberekre a nyugat-ausztráliai Kimberley régióban élő sósvízi krokodilok, amelyek populációja évente három százalékkal nő. Az akár hétméteres hosszúságúra is megnövő sósvízi krokodilokat a hetvenes években nyilvánították védett fajnak, ám mióta a vadászatukat megtiltották, a számuk drámaian megnőtt. Ben Corey, ausztrál ökológus szakértő szerint a hüllők hamarosan igazi veszélyt jelenthetnek majd a nyugat-ausztráliai Kimberley régió sűrűbben lakott területeire.

Sósvízi krokodilFotó: Wikipedia

A King folyón és Nyugat-Ausztrália más részein 1986 óta végeznek populáció-felmérést, ez a legrégebben folyó felmérés a sósvízi krokodilokkal kapcsolatban Kimberleyben – idézte fel Corey, az ausztrál közszolgálati ABC csatornának nyilatkozva. Mint hangsúlyozta: az első években 20-40 krokodilt számoltak össze a folyó 40 kilométeres szakaszán, ám néhány éve már 150 példányt figyeltek meg ugyan ezen a szakaszon. Időközben a felmérés szerint a nagyobb példányok száma is több lett, tehát ez a tendencia egybevág a három évtizede még a kihalás szélére sodródott populáció gyarapodásával – magyarázta a szakember.

Sósvízi krokodilFotó: Wikipedia/Flickr/Richard.Fisher

Sósvízi krokodilFotó: Wikipedia

Corey kollégája, Andy Halford elmondta: a kutatásból az is kiderült, hogy a krokodilok a populáció növekedésével egyidejűleg a városiasabb területek felé mozdultak el. Halford szerint manapság 260-300 sósvízi krokodil él a térségben, ami meghaladja a 30 évvel ezelőtti létszámukat. Egy tavaly közzétett statisztika szerint 1971 óta 99 embert támadtak meg krokodilok Ausztráliában, az esetek csaknem egyharmada volt végzetes.

Sósvízi krokodilFotó: Wikipedia/Flickr/City of Albuquerque


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!