Egymillió facsemetét ültetett a Vértesi Erdő Zrt.

A Vértesi Erdő Zrt. négy erdészeti igazgatóságánál májusban lezárultak a tervezett 2019/2020-as erdőfelújítási- és telepítési munkák, melynek során mintegy egymillió facsemetét ültettek el, s összesen 280 hektáron újították fel az erdőket. Az erdőgazdálkodási munkák folyamatosan zajlottak, a járványügyi veszélyhelyzetben – az előírások szigorú betartása mellett – sem álltak meg. Közvetlen célként az ország erdőterületének növelése és a klímaváltozás hatásainak csökkentése érdekében.

Közzétette: Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt – 2019. október 13., vasárnap

 

Az erdőgazdaság munkatársai a meglévő területeken 220 hektáron végeztek telepítést, 60,5 hektáron pedig teljesen új erdőt telepítettek, a facsemeték kiültetése mellett 340 mázsa makkot vetettek el. Dunaalmás és Tata határában mintegy 30 hektárnyi új erdőt telepítettek, mintegy 166 ezer csemete került a földbe. Hasonló nagyságú, 25 hektár új erdőt ültettek Bábolna és Tárkány körzetében. Több helyszínen pusztuló, összetört fenyvesek helyére kerültek lombos őshonos fafajok, tölgy és cser állományok.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt. 

A klímaváltozás kapcsán a kihívások egyre gyorsuló, változó világunkban sokasodnak, s ez az erdőgazdálkodást is érinti. A Vértesi Erdő Zrt. működési területének magját alkotó Vértesben és Gerecsében három (nyugati szubatlantikus, déli szubmediterrán, és kontinentális) klimatikus hatás ötvöződik. Ezen éghajlatai adottságoknak és a karsztos, tagolt felszínnek köszönhetően a növényzet, így az erdőtársulások is, nagyon változatosak. Ezen természeti tényezőkhöz sokszor párosulnak a mindennapjainkban is tapasztalható szélsőségek; úgy mint az aszály, a hirtelen lezúduló csapadék, az invazív, más tájak rovarainak „támadásai”. A szakembereknek tehát sok tényezőt kell figyelembe venniük a fafajok, az erdősítési technológiák megválasztásakor és az elültetést, vetést követően a csemeték ápolásakor is.

Forrás: Vértesi Erdő Zrt.

2020 tavaszán az aszály országosan problémákat okoz. Az év ezen időszakában a csemeték ápolásán van a hangsúly. Mivel ilyen nagy területen az öntözés – többek közt a terep adottságai miatt – nem megoldható, ezért a megfelelő időpontban elvégzett talajmunka elsődleges, hiszen ezzel a talaj vízháztartása is befolyásolható. Emellett a már meglévő állományok megújítása is prioritás.

A társaság 2020 őszén és 2021 tavaszán további 48 hektár új erdő telepítését tervezik. A Vértesi Erdő Zrt. a Vértes hegység, a Gerecse, a Császári-dombság és a Bakonyalja tájegységeken belül 46 ezer hektáron gazdálkodik.

Pillanatképek a Vértes színes virágairól
Fotók: Ruppert Géza

Közzétette: Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt – 2020. május 25., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!