Egy speciális szemüveg segítségével láthatta kisbabáját egy látássérült anyuka

Kathy Beitz egy látássérült amerikai nő, aki egy speciális szemüveg segítségével láthatta újszülött gyermekét. Kathy az úgynevezett Stargardt-szindrómában szenved, ami egy olyan gyógyíthatatlan elváltozás, ami a látótér közepén vakfoltot hoz létre. A betegségben szenvedőknek csupán a perifériás látása marad némileg sértetlen, általában csak elmosódott, meghatározhatatlan formákat látnak. A fiatal anyuka az eSight nevű speciális szemüveggel saját szemével láthatta kisfiát.

eSight

eSight

A szemüveg orrnyergén egy kamera található, a szemek előtt pedig OLED-képernyők vannak. A nagyfelbontású kamera közvetíti a valóságot csaknem valós időben a szemek előtt lévő OLED képernyőre. A készülék feldolgozó egysége teszi lehetővé, hogy a képernyőn látható pixelek csaknem valós időben, digitálisan manipulálva jelenjenek meg. Ezt a videofelvételt a sérült szem jó minőségű élőképként érzékeli.

eSight

Az eSight sok látássérült embernek jelenhet megoldást, de a teljes vakság esetében nem használható mivel használatához legalább egy csekély mértékű látás szükséges, hogy az eSight elektronikusan felerősítse a látottakat. Észak-Amerikában jelenleg több mint 140 embernek segít látni az eSight. A szemüveg ára 15 ezer dollár, amit a gyártója azzal indokolt, hogy több millió dollárt költöttek a fejlesztésekre és az eSight rendkívül kifinomult alkatrészeket tartalmaz. A gyártó további fejlesztéseket is tervez, hogy egy vékonyabb és több funkcióval kibővült szemüveget tudjanak készíteni.

eSight

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!