Egy nemrég elkészült épület keltett nagy felháborodást a velenceiek körében

Egy egyszerű, kubista épület keltett nagy felháborodást a velenceiek körében. A Canal Grande partján álló fehér kocka sokak szerint ugyanis egyenesen förtelmes. A Calatrava-híd közelében álló épület, amely egy hotel szárnyaként készült el, 659 négyzetméteres és 19 szobával, valamint földalatti parkolóval is rendelkezik.

Velence

Velence

Az állványzatot az éveken át tartó munkálatok után a héten bontották el, ekkor vált láthatóvá teljes valójában a 9885 köbméteres kocka. “Az épület egy igazi ökölcsapás. Förtelmes és sértés Velence számára és mindazok számára, akik világszerte szeretik ezt a várost” – mondta Salvatore Settis művészettörténész. Vittorio Sgarbi világhírű művészeti szakértő is kemény véleményt fogalmazott meg. “Szégyen ez az épület, azonnal le kellene bontani” – mondta.

Velence

Velence

hotel-5

A Hotel Santa Chiara tulajdonosai 2004-ben a község, majd 2008-ban a velencei műemlékvédelmi hatóság engedélyét is megkapták. Elio Dazzo, a hotel tulajdonosa eddig nem fordított figyelmet a projekt körül felmerült és a médiában elharapódzó vitára. A tiltakozások azonban most, hogy az épület láthatóvá vált, erőteljesebbé váltak. Az Il Gazzettino című velencei napilap nyilvánosságra hozta egy közvélemény-kutatás eredményét is, mely szerint a városlakók 87,7 százaléka borzasztónak találja az épületet.

Velence

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!