Egy meteor világította be az éjjeli égboltot Lappföldön

Egy ragyogóan fénylő meteor világította be az éjjeli égboltot Finnországban. A meteor fénye egy kis időre nappali világosságot teremtett Lappföldön. A látványos jelenséget egy utazásszervező cég, az Aurora Service Tours kamerája rögzítette egy hófedte lappföldi táborhelyen, Inari közelében.

Tony Bateman, a cég alapítója elmondta, hogy éppen a kunyhójában tartózkodott amikor megremegett az épület és egy rendkívül hangos durranást hallott. Korábban még nem tapasztalt hasonlót, így nem tudta mi történhetett, ezért gyorsan megnézte a sarki fény rögzítésére kihelyezett kamera felvételét, és ekkor vette észre, hogy egy fénylő meteor száguldott át az égen.

Frissítés: a Helsinki Egyetem fizika tanszékének kutatója, Tomas Kohout azt mondta, hogy a tűzgolyó ez egyik legfényesebb lehetett az eddig észleltek közül, s hozzátette: úgy vélik, hogy nem bomlott szét, hanem valahol Finnország távoli részét érte el. A fizikusok így most megpróbálják kiszámolni a meteorit pályáját és megtalálni azt a helyet, ahol Földet ért. A felkutatására irányuló minden kísérletnél figyelembe kell venni azonban azt, hogy a térséget szinte éjszakai sötétség borítja, napi négy órán át van világos.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!