Egy különleges szépségű ló, az Akhal-teke

A különleges Akhal-teke Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája. További elterjedt és ismert elnevezései: Akhal-tekini és Ahal-teke. Magyarországon inkább Ahal néven ismerik. Ez az érdekes kinézetű ló állítólag egyenes leszármazottja az egykori türk lónak, története közel 3000 éves múltra tekint vissza. A hajdani lovashadak lóállományának zömét ez a képezte. A kínaiak egész hadjáratokat indítottak sikertelenül a “mennyei” lovakként emlegetett állatok megszerzéséért.

Akhal teke

Akhal teke

Az Akhal-tekini általában erős akaratú és élénk ló. Jellemzői karcsú test, a kicsi fej, a hosszú, egyenes orrhát, a kifejező szem, a széles érzékeny orrlyuk és a hosszú fül, a farok alacsonyan tűzött. A lábai hosszúak és izmosak, a sörénye pedig ritka. Bőre és szőre alkalmazkodott a sivatagi meleghez, így vékony bőr és finom szőr jellemzi. Tipikus nomád ló, elképesztő kitartás jellemzi. Marmagassága 145–157 cm között van. Különleges aranysárga színéről ismert, de a szürke is jellemző színe, a pej kevésbé elterjedt.

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

A zord ázsiai körülmények között kivételes teljesítőképessége alakult ki. Kifejezetten versenyzésre alkalmas, hosszú élettartamú ló, akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt. Több olimpiai aranyérmes díjló is volt már a fajtában.

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

Akhal teke

VIDEÓ:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!