Egy hasonló bőrbetegségben szenvedő kutya segített a magányos kisfiúnak

A nyolcéves Carter Blanchard sokáig kissé magányosnak és kívülállónak érezte magát ritka bőrbetegsége miatt. A kisfiúnál néhány éve diagnosztizálták a vitiligo elnevezésű, ismeretlen eredetű rendellenességet. Először a szemei körül jelentek meg a betegségre jellemző fehér foltok, melyekből idővel egyre több lett, s emiatt Carter olykor már iskolába sem akart menni, mert félt, hogy iskolatársai kicsúfolják. Az anyukája, Stephanie, mindent megtett, hogy segítsen neki, de mivel a vitiligo jelenleg nem gyógyítható, tudta, hogy az a legfontosabb, hogy fia önbizalmat szerezzen és megpróbálja elfogadni a testén megjelenő foltokat. Mindez egy különleges találkozásnak köszönhetően sikerült is: Carter ugyanis nemrég találkozott Rowdy-val, a szintén vitiligóban szenvedő a labradorral, ami rendkívül jó hatással volt rá.

Carter és Rowdy

A kisfú anyukája az Facebook-on szerzett tudomást Rowdy-ról, aki hatalmas népszerűségre tett szert a róla megjelent fotóknak köszönhetően, melyek világszerte feltűntek az internetes portálokon. Stephanie kapcsolatba lépett a kutya gazdájával, akivel megbeszéltek egy találkozót, ami nagyon jól sikerült, és rendkívül sokat segített Carter-nek abban, hogy elfogadja a betegségét. A kisfiú és Rowdy egyébként azonnal megszerették egymást, Carter mindenkinek mesél különleges barátjáról, és ráadásul újra örömmel jár iskolába. Carter most azt reméli, Rowdy szőrén még több fehér folt bukkan fel, hogy négylábú barátjával még jobban hasonlíthassanak.

Carter és Rowdy

Carter és Rowdy

Carter és Rowdy

A vitiligo ismeretlen eredetű rendellenesség, melyben hiányoznak a bőrből a működő melanociták. A melanin határozza meg a bőr, a haj, a szem színét. Akkor fordul elő vitiligo, ha a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy képtelenné válnak melanin előállítására, ez lassan növekvő, szabálytalan alakú fehér foltokat eredményezhet a bőrön. A foltok bármely életkorban, a test bármely részén jelentkezhetnek, sőt előfordul, hogy valaki ilyen foltokkal születik. A foltok egyes esetekben állandó méretűek maradnak, de többnyire lassú növekedést mutatnak, ami néha évekre vagy véglegesen megáll, néha rohamossá válik, de ritka esetben a teljes testfelületen szétterjed és teljes pigmentvesztést okoz. A vitiligo (vagy szerzett pigmenthiány, foltos festékhiány) jelenleg nem gyógyítható, de léteznek kezelési módszerek, általában azonban csak arra kell vigyázni, hogy az érintett területeket óvják a napfénytől.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!