Egy 220 éves időkapszulát nyitottak fel Amerikában

A 220 éves időkapszulát Bostonban találták meg. A dobozt az Amerikai Egyesült Államok alapító atyáinak egyike, Samuel Adams egykori massachusettsi kormányzó helyezte el az állami törvényhozásnak otthont adó State House építésekor. Az időkapszulából öt darab szorosan összehajtogatott újságot, egy George Washingtont ábrázoló medált, egy ezüst dísztáblát, két tucat – köztük egy 1652-es – pénzérmét, valamint Massachusetts állam pecsétjét emelték ki a restaurátorok a sajtó képviselői előtt a Bostoni Szépművészeti Múzeumban. Ugyan néhány pénzérme megrozsdásodott az eltelt több mint két évszázad alatt, a többi tárgy jó állapotban maradt fenn, az ezüst dísztáblán még ujjlenyomatok is láthatók.

220 éves időkapszula

Az eredeti, marhabőrből készült kapszulát 1795-ben rejtették el egy gránit sarokkőbe a State House építésének kezdetekor. Ekkoriban Samuel Adams, aki korábban fontos szerepet játszott a függetlenségi háborúban, az állam kormányzója volt. Az elhelyezésben részt vett Paul Revere is, aki azzal tett szert komoly hírnévre, hogy időben figyelmeztette a massachusettsi gyarmati csapatokat az angol hadsereg érkezésére 1775-ben. A kapszula tartalmát 1855-ben megtisztogatva áthelyezték egy 4,5 kilogrammos sárgaréz dobozba, amelyre a múlt hónapban bukkantak rá az épület oldalában, egy csőtörés elhárításakor.

A kapszula legrégebbi tárgyát, az 1652-es Pine Tree Shilling (Fenyőfa shilling) elnevezésű érmét abban az időben készítették, amikor még a gyarmatnak nem volt hivatalos felhatalmazása a brit királyi hatóságoktól saját pénznem forgalomba állítására. A fenyőfa akkoriban fontos árucikknek számított, ebből készültek a hajóárbocok.

220 éves időkapszula

Michael Comeau, a Massachusettsi Levéltár és Állami Múzeum igazgatója elmondta, látott már ilyen érmét 75 ezer dollárért (mintegy 20 millió forint) gazdát cserélni, azonban a kapszulában talált fémpénz értéke még magasabb lehet, mivel fontos történeti személyekkel hozható kapcsolatba. A restaurátorok egyelőre nem próbálták meg széthajtogatni az újságokat, címük így nem láthatók.

William Galvin, Massachusetts állam tájékoztatási minisztere úgy véli, hogy a tárgyakat egy időre ki fogják állítani a múzeumban, később visszahelyezik a megtalálási helyükre, hogy a jövő generációi ismét felfedezhessék a dobozt. Lehetséges, hogy mai tárgyakat is elhelyeznek a régiek mellé.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!