Ecuador – az Egyenlítő országa

Ecuador a legkisebb dél-amerikai ország, területe 272 045 km². Az országon keresztülhalad az Egyenlítő, innen származik az Ecuador elnevezés, melynek jelentése spanyolul ’Egyenlítő’ (a latin ÆQUATOR szóból). Ecuador északon Kolumbiával, keleten és délen Peruval, nyugaton a Csendes-óceánnal határos. Hozzá tartoznak még az egyedülálló állatvilágáról híres a Galápagos-szigetek.

ecuador

Ecuador

Ecuador

Az ország fővárosa Quito, amely az 1970-es években UNESCO világörökség része lett. Quito területe 290 km², becsült népessége (elővárosokkal) 1 865 541. Quito a Guayllabamba folyó völgyében a Pichinchal-hegy északi lejtőjén fekszik. A Pichinchal az Andok része és egyike ma is aktív rétegvulkánoknak, magassága 4794 m. Quito főtere, a Plaza de la Independencia 2850 m magasan fekszik, ezzel a világ második legmagasabban fekvő fővárosa.

Ecuador

Ecuador

Ecuador

Quito nem messze fekszik az Egyenlítőtől délre. A La Mitad del Mundo (a világ közepe) egy kis falu 35 km-re északra Quitotól az Egyenlítőn. Itt található az Egyenlítő emlékműve, mely a turisták kedvelt célpontja. Mellette történeti múzeum, planetárium, különböző kiállítások és üzletek láthatók. A La Mitad del Mundótól nem messze fekszik a Pululahua vulkán, melynek krátere könnyen megközelíthető turistalátványosság.

Ecuador

Ecuador

Ecuador

Ecuador

Ecuador

Ecuador

Egyenlítő (ekvátor) az északi és déli sarkoktól egyenlő távolságra húzódó szélességi kör; északi és déli féltekékre osztja a Földet; hossza 40 075 696 m. Az egyenlítőt 1736-ban Charles Marie Condamine vezetésével egy csoport francia tudós mérte le és határozta meg. Az Egyenlítő a Föld leghosszabb szélességi köre (0°).

Ecuador

Ecuador

Forrás:wikipedia.hu

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!