Csúcstechnológia a medencefűtéshez

Szerencsés vidéken élünk, nyáron sok-sok órán át süt a nap. A fosszilis fűtőanyagokkal szemben, a napenergia szinte korlátlan mennyiségben elérhető, szénmentes és ingyenes. Ezt az energiát már egyre több célra hasznosíthatjuk.

Napkollektorok és napelemek kúsznak fel a háztetőkre vagy látjuk a kertekben az épületek közelében. Áramot termelnek és vizet melegítenek, ezt akár még kisegítő fűtésként is alkalmazzák.

Ezt a szolárfűtési megoldást a medencevíz hőmérsékletének növelésére is alkalmazni lehet. Akár +3-5 fokot is jelenthet, ami nagyon kellemes melegedési értéket jelent a hűvösebb időszakokban. A kerti pancsolási szezon is kicsit meghosszabbítható, mikor már az éjszakák hűvösebbek. 

A szolárfűtő rendszer működése

Hőátadás csak a medence oldalán és a vízfelszínen történik. Ezeket süti a nap. A hatásfok függ a napsütés intenzitásától és időtartamától. Ezt tudja támogatni a medence szolárfűtési rendszer

Ez viszonylag gyorsan képes pár fokot emelni a medencevíz hőmérsékletén, a víztérfogat nagyságának függvényében. Ez egy úgynevezett síkkolektoros szolárfűtési rendszer, ahol egy fekete, abszorber felületű speciális műanyag szőnyegben történik a víz felmelegítése. Az ebbe beépített csővezetékbe egy szivattyú segítségével kerül a víz a medencéből. Ott azt a nap hője felmelegíti. Ez a melegebb víz kerül vissza a medencébe. 

Gyors, biztonságos és könnyű telepíteni

A melegítendő kerti medence melletti szabad területre kerülhet ez a szolár fűtőszőnyeg. Mindenképp a nap irányába célszerű telepíteni a rendszert, hogy minél több fény essen rá minél hosszabb ideig egy nap. Ekkor lehet a leginkább optimális hatásfokkal működtetni.

Nem is kell szakembert hívni a rendszer telepítéséhez, szereléséhez. Gyorsan és egyszerűen végezhető a beüzemelés, szinte gyerekjáték. Ám mindig felnőtt végezze a fel- és leszerelést! 

Már néhány órás napsütés 1-2 °C-os hőmérséklet-emelkedést jelenthet. Például a 17 °C-os medencevizet napos időben, 23°C-os átlaghőmérsékletnél, három nap alatt 23°C-ra képes felfűteni a rendszer. A vízforgató segítségével pedig nem csupán a víz teteje lesz kellemesen meleg, hanem egyenletesen az egész vízmennyiség. 

Gondosan válasszon a telepítési helyet

A napenergiás medencefűtő rendszer csak szabadon álló medencékhez használható. Alaposan érdemes átgondolni, hova helyezzük. Napos és szélcsendes területet válasszunk, ahol nem közlekedünk. A fűtőszőnyeg csövei nagyon sérülékenyek, könnyen eltörhetnek. Még háziállatainkat se engedjük rá.

Sajnos nem kerülhet a medence szintjénél magasabbra a fűtőpanel, így tetőre sem. A szőnyeg alatti részekről el kell távolítani az éles, szúró tárgyakat, növényi részeket. Jó ötlet szigetelőanyagot leteríteni alá (hungarocellt vagy szivacsot), az érzékeny rendszer megóvására és azért is, nehogy a talaj lehűtse a keringő vizet. A szolár medencetakaró segít, hogy éjjel se illanjon el a meleg.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!