Caligula császár hatalmas hajóját keresik az olaszországi Nemi-tó mélyén

Megkezdték Caligula római császár (12-41) feltételezett harmadik hajójának keresését a Rómától 30 kilométerre fekvő Nemi-tóban – számolt be a hírről az MTI. A császár két hajóját az 1930-as években találták meg a tóban, de azok később egy tűzvészben megsemmisültek. A régészek azt feltételezik, hogy a tó fenekén kell lennie egy Caligula által építtetett harmadik hajónak is, melyet hanglokátorokkal keresnek a csendőrség és a parti őrség búvárjai. A keresőakció Lazio tartomány műemlékvédelmi hivatalának irányításával indult.

Fotó: Wikipedia/Livioandronico2013

Nem tudni, hogy a hajókat közvetlenül Caligula hatalmának megdöntésekor, vagy később süllyesztették-e el, csak annyi bizonyos, hogy az úszó palotaként emlegetett járművek az I. században süllyedtek el. 1930-ban a tavat lecsapolták, s ekkor emelték ki a tó iszapjából a jó állapotban fennmaradt két roncsot, amiket egy külön e célra emelt múzeumi csarnokban helyeztek el.

Fotó: Wikipedia/Sergio D’Afflitto
Fotó: Wikipedia

A kis tó méreteihez képest Caligula hajói hatalmasnak számítottak. Az egyik hajó 73 méter hosszú és 24 méter széles, a másik 71 méter hosszú és 20 méter széles volt, s alig tudtak mozogni a kis tavon. Az egyiken Diana istennőnek emeltek templomot aranyozott bronztéglákból, márványoszlopokkal, mozaikpadlóval. A másik hajón valóságos palotát építettek, amiben melegvízvezeték-rendszer biztosította a forró vizet Caligulának és udvaroncainak. A Nemi-tó hajói 1944-ben tisztázatlan körülmények között pusztultak el egy tűzvészben. A második világháború után a hajók makettjeivel kellett beérni. A régészek a XVI. századi kéziratok alapján következtetnek arra, hogy lehet egy harmadik, Caligulának épített hajó is a tó mélyén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!