Bor és szivar? Meglepő, de igazán izgalmas párosítás

A szivarozás egy olyan tevékenység, amelyet egyformán élvezhet a barátokkal vagy egyedül. A prémium dohányzás által hozott élvezet és a kikapcsolódás pillanata igazán különleges, és a megfelelő ital párosítással ez tovább emelhető. 

Arról nem is beszélve, hogy fejleszti a tudását arról, hogy milyen választási lehetőségek működnek az Ön számára, így minden további füstölés egy kicsit jobb és jobb lesz. Természetesen a rendelkezésünkre álló italválaszték ugyanolyan változatos és kiterjedt, mint a szivarok kínálata. A lehetőségek végtelennek tűnő listája előtt az ideális nedű kiválasztása ijesztő feladat lehet. Egy erős ital ugyanis felülkerekedhet a könnyebb testű szivarján, míg valami túl könnyű és édes lőre nem állja ki az erős nicaraguai Puro intenzitását.

A mai cikkben főleg a borral történő párosítást vesszük górcső alá. 

Bor

A bort gyakran figyelmen kívül hagyják, de kiváló választás lehet a szivar mellé. Mivel a whiskyhez hasonlóan ez az ital is annyira sokoldalú, és változatos az ízvilága, hogy biztosan talál majd olyan palackot, amely bármilyen szivarhoz illik. 

A tanácsunk igazán egyszerű, párosítsa, és ne szembeállítsa őket egymással. A nehéz, robusztus vörös borok a testes, erőteljes szivarokhoz passzolnak, míg a száraz és ropogós fehérek jobban illenek a könnyebb, illatosabb szivarokhoz. 

Kezdje a napot például a nyaraláson egy kitűnő merlot és egy nicaraguai Oliva Churchill társaságában! Meg eshet, hogy nem ez az első kombináció, ami eszébe jutna, de mindenképpen érdemes kipróbálni.

Régi vs. új

Az újbor általában magasabb savtartalmú, ami azt jelenti, hogy kiválóan illik egy fiatalabb szivarhoz. Ez főként világosabb színű, míg a mélybarna árnyalat inkább egy idősebb szivart jelez.

Az érlelt bornál az az illat változatosabb, az ízek pedig intenzívebbek. Egy hozzá illő szivarnak hasonlónak kell lennie, ezért a Maduro például kiváló opció lehet. 

Gere Kopar Cuvée

A déli fekvésű Kopár-dűlő a villányi Szársomlyó-hegyen található, ahonnan Magyarország legkiválóbb vörösborai is származnak. Az egyik ilyen a Gere Attila Pincészet által készített Kopar, amely vitathatatlanul a vidék egyik legismertebb bora.

A tulajdonosnak, Gere Attilának a célja egy testes bordeaux-i keverék létrehozása volt, amelynek ízprofilja és stílusa évről évre konzisztens, és nagy öregedési potenciállal rendelkezik, amit sikeresen meg is valósított.

Ennek a nedűnek az egyik legjobb évjárata talán a 2017-es, amely egy igazán testes, illetve gyümölcsös változat lett, és megtalálható például a Humidorshop.hu magyar borai között is. Az illata főleg a meggyre, az érett ribizlire és a szederre emlékeztet, és ez főképp az új fahordóban történő érlelésnek köszönhető.

Végső gondolatok

Reméljük, hogy ez a cikk jó bepillantást adott a bor és szivar párosításába. Ez a két entitás önmagában az élvezet csodálatos forrása, és amikor együtt élvezi őket, az egy hihetetlen élmény.

De még a cikkben szereplő javaslatok után is egy fő elv érvényesül: a legjobb bor és szivar páros az, amelyet Ön élvez.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!