Az első sikeres tengeri landolást vitte véghez a SpaceX (videó)

falcon9

Teljes sikert hozott a SpaceX ötödik próbája, az első lépcső visszatért, Dragon úton van az ISS felé. Már napokkal ezelőtt kiemelt témának számított, hogy a tavalyi baleset után a SpaceX egy újabb, immár módosított Falcon 9 rakétát indít útnak a Nemzetközi Űrállomás felé, hogy a CRS-8 küldetés keretében eljuttassa a szükséges utánpótlást és a kísérletekhez igényelt további felszerelést. A fellövés teljes sikert hozott, az első lépcső pedig sikeresen landolt a tengeren.

falcon

A Blue Origin újabb sikeres küldetése után most ismét Elon Musk cégén volt a sor, ők pedig a fő célnak számító sikeres utánpótlás mellett a tengerre történő visszatérést is kiemelten kezelték, hiszen ezt eddig négyszer kísérelték meg, félsikerrel, illetve kudarccal zárva a próbálkozásokat. A fellövés  jól indult, a Falcon 9 gond nélkül elérte a számára kijelölt pályát, ahol a Dragon kapszula levált róla, hogy ezután széthajtsa saját napelemeit és útnak induljon az ISS felé. Az első lépcső eközben visszafordult, hogy ezúttal is célba vegye a tengeren hánykolódó drónhajót.

A szakemberek, illetve a helyszínen összegyűlt tömeg kitörő örömmel vette tudomásul, hogy a visszatérés ezúttal sikerült, a rakéta első lépcsője problémamentes leszállást hajtott végre. A kísérlet során sem a szél, sem pedig a tenger mozgása nem jelentett akadályt, az ideális sebességet is sikerült elérni, így a landolást követően a rakéta nem dőlt el, hanem biztosan állt a drónhajón, amely ezúttal nem szenvedett semmilyen károsodást. A küldetés ezzel persze nem zárult le, hiszen a Dragon csak vasárnap éri el az ISS-t, amelynek legénysége a robotkar segítségével fogja majd el a kapszulát – ennek következő változata már az önálló dokkolással is megbirkózik majd.

Egy hosszabb közvetítés a landolásról

A SpaceX az első lépcső tüzetes átvizsgálásával folytatja a munkát, ezt követően pedig a tengerre való visszatérés többszöri megismétlésére lesz szükség, hogy üzembiztossá tegyék a technológiát. Ennek köszönhetően a mostani 61 millió dollárról egészen 43 millió dollárra csökkenhet egy-egy fellövés költsége.

SG.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!