Az eddigi legnagyob felbontású panorámafelvételét készítette a Marsról a Curiosity

Az eddigi legnagyobb felbontású panorámafelvételét készítette el a Mars felszínéről az amerikai űrkutatási hivatal Curiosity nevű marsjárója – közölte a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory. A vörös bolygó Glen Torridon nevű régióját megörökítő 1,8 milliárd pixeles panorámafelvételhez több mint ezer képet készített a marsjáró 2019 novemberében. A képkockák a következő hónapokban lettek összeillesztve.

Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Curiosity fő kamerarendszere (MastCam) egy másik kisebb felbontású panorámaképet is készített, amelyen a rover egy része is látható. Ez a csaknem 650 millió pixeles panorámakép is az Aeolis-hegynél (Mount Sharp) fekvő Glen Torridon régiót örökíti meg. A Curiosity 2019. november 24. és december 1. között készítette a felvételeket a panorámaképekhez.

Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

“Miközben csapatunk nagy része otthon élvezte a sült pulykát, a Curiosity elkészítette ezt a vizuális lakomát. ez az első alkalom a misszió ideje alatt, hogy egy 360 fokos sztereó panorámakép elkészítésének szenteltük a működésünket” – mondta Ashwin Vasavada, a missziót irányító Jet Propulsion Laboratory kutatója. A Curiosity egyébként 2013-ban már készített egy 1,3 milliárd pixeles panorámaképet a MastCam révén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!