Atomic Cocktail: egy nem mindennapi ital, avagy az atomturizmus különös világa

A második világháborúban egy új-mexikói kísérleti robbantást valamint Hirosimára és Nagaszakira mért atomtámadást követően az Egyesült Államok igazi atomhatalommá vált. Az amerikai atomprogram azonban korántsem volt tökéletesnek mondható, ezért egyértelművé vált a tudósok számára, hogy még számos kísérleti atomrobbantást kell végrehajtani.

Las Vegas a fények városaként ismert, azonban az 1950-es években ez a fényár nem más, mint egy-egy atomrobbantás megvillanása volt a nevadai sivatagban. 1951-től az amerikai légköri tesztek csaknem felét a Nevada Test Site néven ismertté vált területen hajtották végre, mindössze 65 mérföldre Las Vegas városától, ahonnan a robbantások gombafelhőit tisztán lehetett látni, sőt még a földmozgást is érzékelni lehetett az akkor még alig harmincezres városban. Az 1952. április 22-i bombarobbantás televíziós közvetítése lenyűgözte az amerikaiakat és az atomkultúra elsöpörte a nemzetet. Las Vegas lehetőséget kapott arra, hogy turisztikai attrakcióként piacra dobja magát. A várost “Atom városként” (Atomic City) kezdték népszerűsíteni, így lett az akkori atomturizmus epicentruma.

A városba özönlöttek a turisták, akiket turnusokban szállítottak ki Las Vegas határába, hogy láthassák a nagy szenzációt: a kísérleti atomrobbantásokat. A Las Vegas-i Kereskedelmi Kamara naptárt adott ki, amely felsorolta a bombarobbantások tervezett időpontjait és a megtekintésükre legalkalmasabb helyeket.

A robbantások előestéjén sok Las Vegas-i vállalkozás bomba-partit tartott éjféltől mindaddig, amíg meg nem pillantották az atombomba fényeit az égbolton.  A Desert Inn sem volt ezalól kivétel, melynek egyik bárjában született meg a hírhedt Atomic Cocktail, ami legalább akkora port kavart, mint egy atomrobbanás. Egy gazdag ízvilágú, vodkából, konyakból, sherryből és száraz pezsgőből készült aromadús italkeverék, mely a tetőteraszon mulatók közkedvelt itala volt.

A bombához kapcsolódó gombafelhő Las Vegas ikonja lett, amely megjelent óriásplakátokon, frizurában, képeslapokon, cukorka és játékok formájában, valamint a táncosok fejdíszein is. Las Vegas úgy döntött, hogy a két fő látványosságát –  atombombákat és táncoslányokat – szépségversenyben egyesíti. A királynők egyszerű táncosnők voltak és általában gombafelhő inspirált jelmezekben vonultak fel.

Ma már szinte felfoghatatlan, hogy az Egyesült Államok ekkoriban naptár modellekkel, új koktéllal és csupa földi jóval népszerűsítette az atomfegyverkezést.

Meglehet, hogy Las Vegas ezekben az években még nem volt a szerencsejátékosok Mekkája, viszont ekkortájt kezdett igazán beindulni az amerikai reklámipar. Napjainkban a Bűnös Város (Sin City) bevételi forrása a turizmusból és a nagyszabású rendezvényekből származik. A város híres sugárútja Las Vegas Strip néven vált ismertté. Itt találhatók az Egyesült Államok legnagyobb és leghíresebb 5 csillagos luxus szálloda komplexumai, klubok és az egymást érő játéktermek széles körű kaszinó játékok választékával. Ennek köszönhetően, aki a szerencsejáték miatt érkezik Las Vegasba, szinte egy helyen élheti ki ez irányú szenvedélyét.

Las Vegas szállodái a klasszikus kaszinó játékokat kínálják: 21, Slots, Craps, Keno, Bingo, Poker, Baccarat és Roulette. Ezenkívül számos kaszinóban fellelhető verseny és sportfogadás is. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő digitális játékok szintén megtalálhatók, melyek lehetővé teszik a  személyes kontaktus nélküli játékot. A black jack-től a ruletten át, a kaszinó játékok széles palettája játszható a saját digitális világunkban, ahol digitális kocka pörög és digitális kerék forog.

Habár az 1950-es évek az egyik legizgalmasabb időszak volt Las Vegas számára, hiszen emiatt vált a mai turisztikai célponttá, ugyanakkor ez volt az egyik legfélelmetesebb és legsötétebb is. Javarészben az atomrobbantásoknak, és az arra épülő atomturizmusnak köszönhető, hogy az Egyesült Államok legsivatagosabb területén ez a jelentéktelen pár tízezres kisváros a hazárdjáték, a kaszinók és a szerencsejátékok fellegvárává váljon.

És ahogy a hírhedt mondás tartja, „ami Las Vegasban történik, az ott is marad”.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!