Amit a fehérjéről tudni kell

Ha odafigyeltél biológiaórán vagy kicsit is érdekel, hogyan működik a tested, akkor tudod, hogy a fehérje egy létfontosságú építőelem. Nélküle a szerveink nem tudják megfelelően ellátni a feladataikat, s így a szervezetünk sem tudna működni.

Fehérjék építik fel az izmainkat, a csontjainkat, a bőrünket, és a vérünknek is fontos alkotórészei. Nélkülözhetetlenek bizonyos antitestek, enzimek, hormonok termeléséhez, és még számos fontos feladatot látnak el.

Ha sokáig meg szeretnéd őrizni az egészségedet, és esetleg izmot is építesz, akkor érdemes pár dolgot tudnod a fehérjéről. A mostani cikkünkben egy kis összefoglalót készítettünk, hogy tisztában legyél a legfontosabb tudnivalókkal. 

Miért fontos az, hogy elegendő fehérjét egyél?

A fehérje az egyik legalapvetőbb tápanyag, ami több tekintetben is hozzájárul a szervezetünk optimális működéséhez. Ebből következik az, ha nem eszel eleget belőle, akkor azt bizony megérzi a tested. 

Fáradékony leszel, nehezebben bírod az edzéseket, de nemcsak testileg, hanem lelkileg és szellemileg is sokkal nehezebbnek éled meg a mindennapokat. Fehérje nélkül az anyagcsere is lelassul, ami hátráltat a fogyásban és az izomépítésben. 

Mindezek mellett pedig a hajad, a körmöd és a bőröd állapotán is meglátszik, ha hiány van a fehérjéből. A jó közérzeted érdekében is érdemes odafigyelni, hogy mennyit fogyasztasz belőle napi szinten.

Mi az a teljes értékű fehérje?

Különbség van teljes és nem teljes értékű fehérjék között. Teljes értékűnek, azaz komplettnek nevezzük őket, ha az “előírt” mennyiségben tartalmazzák az esszenciális zsírsavakat. Ezek jellemzően állati eredetű ételekben fordulnak elő. 

A nem teljes értékű, vagyis inkomplett fehérjékből hiányzik valamelyik olyan aminosav, ami létszükséglet a test számára. Ezeket a növényi eredetű ételek tartalmazzák. Egy kis kreativitással ezeket is könnyen teljes értékűvé tudjuk tenni. Például úgy, hogy kombináljuk egymással a növényi ételeket, így az aminosavak szépen kiegészíthetik egymást.

Úgy érzed, hogy jó lenne kiegészíteni az étrendedet egy minőségi fehérjeporral? Akkor figyelmedbe ajánljuk a Sunpure Magyarország weboldalát, ahol a csokis, a vaníliás, a pisztáciás és a málnás vegán fehérjéket is megtalálod.

Mely élelmiszerekben van sok fehérje?

A hús, a hal, a tojás, illetve a tejtermékek az elsődleges fehérjeforrások. Érdemes azokat választani, amik minőségi alapanyagokból készülnek és “soványabbak”, vagyis nem annyira zsírosak. A feldolgozott alternatívákat jobb inkább kerülni, mert mesterséges adalékanyagokat, nátriumot, sót, cukrot, zsírt is tesznek bele.

A húsok közül kiváló fehérjeforrás a csirke, a pulyka és a marha is. Halak közül a tonhal, a pisztráng és a lazac. Ami pedig a zöldségeket illeti, köztük is lehet olyat találni, aminek magas fehérjetartalma van. Ilyen például a bab, a csicseriborsó és a lencse. Számos opció van, találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb ételeket!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!