Álláslehetőség a világ legeldugottabb lakott szigetén

Mezőgazdasági tanácsadót keres a távoli Tristan da Cunha, melyet a világ legelszigeteltebb lakott szigeteként tartanak számon. A vulkanikus szigetcsoport, illetve annak főszigete ugyanis a dél-Atlanti-óceánon található, 2816 kilométerre Dél-Afrikától és 3360 kilométerre Dél-Amerikától. A legközelebbi település 2460 kilométerre északra, Szent Ilona szigetén van. Repülőtere nincs, a hajóút pedig hat napig tart Dél-Afrikából. Egyetlen kikötő létesít kapcsolatot a külvilággal. Közigazgatásilag Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha brit tengerentúli terület autonóm része. Tristan da Cunha éghajlata hűvös, viharos, csapadékos, de igazán hideg soha nincsen.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

A fősziget egy 2062 méter magas, 11 kilométeres vulkáni kúp. Oldalai meredekek, speciális felszerelés nélkül csak néhány helyen lehet rá felkapaszkodni. A kúp tövénél másodlagos vulkáni kitörések nyomán kisebb platók keletkeztek. A legnagyobb sík terület 6 kilométer hosszú és 600 méter széles. Itt élnek a sziget lakosai az Edinburgh of the Seven Seas nevű faluban, amit általában csak „a településnek” neveznek. A sziget népessége 265 fő, őseik az Egyesült Királyságból, Hollandiából, az Amerikai Egyesült Államokból és Olaszországból származtak. A lakosok 2003-ig összesen 7 családnevet viseltek. A helyi lakosság halászatból és hajójavításból él, valamint a bélyegkibocsátásból és turizmusból származik bevételük. A lakók önellátásra rendezkedtek be.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

A szigeten élők most hirdetést adtak fel, mivel mezőgazdasági tanácsadó keresnek, aki megfelelő tapasztalatokat szerzett a brit mezőgazdaságban és segít nekik fejleszteni a növénytermesztést és állattenyésztést. A brit gazdák szakszervezetének oldalára felkerülő álláshirdetés szerint a szigetnek jelenleg körülbelül 400 hektárnyi gyenge legelője van, amelyen 300 szarvasmarhát és 500 juhot tartanak. A kertekben főleg burgonyát természetnek, de szeretnének más gyümölcsöket, zöldségeket és más terményeket is termeszteni, hogy ne kelljen élelmiszert behozniuk.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha

Az állásra jelentkezőnek tapasztalattal kell rendelkeznie az állatok modern gyógyászatában, a szántóföldek vetésforgóban történő művelésében, gyümölcsösök kialakításában és gondozásában, hüvelyesek melegházi termesztésében, illetve a juh és tejelő szarvasmarha állomány ellátásában. A sikeres jelentkezőnek ingyenes szállást és utazást is biztosítanak, a fizetés pedig a szakmai tapasztalattól függ. Az álláslehetőség két évre szól.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha története

A szigetcsoportot Tristão da Cunha portugál admirális fedezte fel 1506-ban, partraszállását azonban a viharos tenger nem tette lehetővé. Az Atlanti-óceán viharainak gyakran kitett, lakatlan szigetcsoportot elsőként 1767-ben francia hajósok térképezték fel. Első állandó lakosa és egyben tulajdonosa, az 1810-ben idetelepedett amerikai Jonathan Lambert volt, akinek 1812-ben bekövetkezett halálát követően 1816-ban Nagy-Britanniához csatolták. A Szent Ilona szigeten száműzetésben élő Bonaparte Napóleon őrzésére az angolok helyőrséget telepítettek Tristan da Cunha szigetre, de a száműzött 1821-ben bekövetkezett halálát követően a helyőrséget áthelyezték, csak néhány telepes, William Glass és felesége valamint két társa maradtak a szigeten. Lakóinak száma 1897-ben 64-re, 1909-ben 95-re emelkedett.

Tristan da Cunha

Forrás: Wikipedia, dailymail.co.uk / Fotók: Wikipedia, flickr.com


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!