Alapvető jogokhoz juthatnak Kínában az eddig regisztrálatlan milliók

Egészségbiztosítást, elemi oktatást és egyéb alapvető jogokat ígér a pekingi vezetés annak a sok millió kínainak, akik jelenleg nem szerepelnek az ország kötelező lakhely-regisztrációs rendszerében – számolt be róla a kínai média a reformfolyamatok elmélyítésével megbízott irányítói csoport közleménye alapján. A döntés lényege, hogy az érintett, körülbelül 13 millió embert hivatalos nyilvántartásba veszik, s ezzel részesülhetnek az állampolgároknak járó jogokból, illetve hozzájuk hasonlóan ezután kötelezettségek is terhelik majd őket. Az ezzel járó irat, amelyet hukounak neveznek, végigkíséri a kínaiak életét, születésüktől a halálukig az iskolákon, a házasságon keresztül, de még egy bankszámla nyitásához vagy vízumkérelemhez is szükség van rá.

kina

A teljes lakosság nagyjából 1 százalékát adó, nem regisztrált állampolgárok tömegében vannak árvák és nagy számban olyan, úgynevezett “fekete gyerekek”, akiknek szülei a gyerekszámot korlátozó családtervezési törvényt megszegve hozták őket a világra, és nem akartak utánuk büntetést fizetni. Vannak köztük hajléktalanok és olyanok is, akik valamilyen oknál fogva nem kérvényezték a nyilvántartásba vételüket, esetleg elveszítették okmányaikat.

kina-3

kina-4

Az irányító csoport, amelynek ülésén Hszi Csin-ping államelnök elnökölt, úgy határozott, hogy a szóban forgó embereknél a regisztrációt kötelezően végre kell hajtani, függetlenül a családtervezési vagy más politikai korlátozásoktól. Korábbi sajtóértesülések már beszámoltak a sokmillió család életét befolyásoló tervről, de az érintettek arra panaszkodtak, hogy lakóhelyükön az ügyben semmi nem történt.

kina-2

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!