A világűrből is jól láthatóak az ausztráliai tüzek

Az egyik első dolog, amit az űrhajósok észrevettek az első űrrepülések alkalmával, az űrből jól látható füst volt. A tüzek, vulkánok, szennyezés mind feljutott az atmoszférába. Öt évtizeddel később már nem számít meglepőnek egy ilyen megfigyelés, de a jelenség még mindig látványos, ráadásul a fotózás is sokat fejlődött.

Karen Nyberg, a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajós készítette ezt a képet augusztus elején a Timor-tenger felett. Jól látható, ahogy a Darwin melletti füstöt fújják a délkeleti szelek, míg a Melville-szigetnél kelet-nyugati irányban haladnak a füstoszlopok.

erdőtűz az űrből

Peter Jacklyn, az ausztrál Darwin University kutatója szerint a szigeten megfigyelt tüzek nagyrészt mesterségesek, amelyeket megelőző jelleggel gyújtottak, hogy a száraz aljnövényzetet megóvják az igazán nagy tűzvészektől. A Darwin melletti tüzek viszont valószínűleg természetes bozóttüzek, mivel a megelőző gyújtásokat korábban végzik el azon a területen.

A kutató szerint az Északi terület a száraz évszak közepén van, amely májustól szeptemberig tart. Ilyenkor a csapadék nagyon ritkán haladja meg a tíz millimétert havonta. A páratartalom a területen augusztusban 30-40 százalékon tetőzik, a hőmérséklet pedig 30 Celsius-fok körül mozog, ez segíti a tüzek keletkezését.

Forrás:Index

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!