A valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították

A világon valaha élt legnagyobb madárfajt azonosították brit zoológusok: az egykoron Madagaszkáron honos állat az elefántmadárfélék családjába tartozott és akár 800 kilogramm súlyú és három méter magas is lehetett. A hatalmas madár a Vorombe titan nevet kapta, mely malgas és görög nyelven nagy madarat jelent. A Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) kutatói a Royal Society Open Science című folyóiratban publikált tanulmányukban átírták az elefántmadárfélék családjának rendszertanát is.

Forrás: ZSL/Jaime Chirinos 

Korábban a tudósok az elefántmadárfélék családjában két nemet és 15 fajt azonosítottak. A ZSL zoológusai azonban új precíz és mennyiségi bizonyítékok alapján kimutatták, hogy a család jóval sokszínűbb: három nemre tagozódik, valamint legkevesebb négy jól elhatárolható fajra. J

James Hansford vezetésével a szakemberek több száz, a világ múzeumaiban őrzött elefántmadárcsontot vizsgáltak, és a kapott adatokat egy számítógépes algoritmusba táplálva állapították meg az állatok nagyságát.

Forrás: ZSL

Az Aepyornithidae családba tartozó elefántmadarak egykor Madagaszkár szigetén éltek, hatalmasra nőtt, röpképtelen madarak voltak. A szakemberek két nemét – Aepyornis és Mullerornis – írták le, előzőbe 11, utóbbiba négy fajt soroltak. Az első fajt – Aepyornis maximus – 1851-ben azonosították, és ezt tartották a világ valaha élt legnagyobb madarának.

1894-ben C.W. Andrews brit tudós leírt egy még ennél is nagyobb fajt, az Aepyornis titant, de ezt általában elvetették, mondván a faj az A. maximus egy szokatlanul nagy példánya. A ZSL kutatói azonban úgy vélik, hogy az A. titan valóban egy önálló faj. Csontjainak formája és mérete annyira különböző a többi elefántmadárétól, hogy egy új, a Vorombe nevű rendbe sorolták.

Forrás: ZSL

“Az elefántmadarak a madagaszkári megafauna legnagyobb állatai voltak, és kétségkívül a sziget evolúciós történetének legfontosabb lényei, még a lemuroknál is fontosabbak.Ez azért van, mert ezek a nagytestű állatok óriási hatással voltak az ökoszisztémára. Madagaszkár még ma is megszenvedi e madarak kihalásának a hatásait” – idézte James Hansfordot a Phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál.

A. maximus (Forrás: South Australian Museum/Brian Choo)

“A kihalt fajok diverzitásának pontos ismerete nélkül nem érthetjük meg jól egy annyira páratlan sziget, mint Madagaszkár evolúcióját és ökológiáját, és nem tudjuk pontosan rekonstruálni azt sem, hogy mi veszett ki az emberek érkezésével. A biodiverzitás történelmének ismerete létfontosságú ahhoz, hogy meghatározzuk azt, hogyan lehet megőrizni a ma veszélyeztetett fajokat” – tette hozzá Samuel Tuvey professzor, a tanulmány társszerzője.

Forrás: Wikimedia Commons/Bernard Gagnon

A társaság tudósainak nemrég közzétett másik kutatása egy tízezer éves csontmaradványon talált vágásnyomok alapján megállapította, hogy az ősember irthatta ki a madagaszkári elefántmadarakat. Eddig úgy vélték, hogy az első emberek mintegy 2500-4000 évvel ezelőtt telepedtek meg a szigeten, ám az új lelet 6000 évvel korábbira teszi az ember megjelenését.

Cikkajánló: Az ember irthatta ki az elefántmadarakat, a valaha élt legnagyobb szárnyasokat

Forrás: Wikimedia Commons/LadyofHats


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!