A világ legnagyobb konténerszállító hajója

4

2015 januártól új uralkodó járja az óceánokat. A Mediterranean Shipping Company (MSC) vállalat bocsátotta vízre a rekorder teherszállító hajóját, az MSC Oscar-t, amely minden eddiginél hatalmasabb konténerszállító, valódi gigász, egy úszó acélsziget.

A hatalmas konténerszállító hajó a CSCL Globe-ot (és négy testvérhajóját) taszította le a trónról, amely a négy focipályányi fedélzetén 19 100 konténert tudott szállítani. Erre licitál rá az MSC Oscar (és három testvérhajója), 19 224 konténerrel.

A konténeres teherszállítás fejlődése

A hihetetlen hatékonyságuk miatt egyre több rakományt szállíthatnak ezekkel a hajókkal a kontinensek között. Egyre kifizetődőbb az üzlet is, de a hajóépítés sokkal gyorsabban fejlődött, mint a kikötői infrastruktúra. 2006-ban még az Emma Maersk tartotta a rekordot 11 000 konténerrel, de kilenc év elteltével már a húszezres konténerszám határ közelében járnak. A 193 000 tonnás MSC Oscar pedig 395 méter hosszú, és 59 méter széles. Egy ekkora, úszó gigász fogadására kevés kikötő alkalmas, a szűk csatornákról már nem is beszélve.

1

2

5

Drónfelvétel az MSC Oscar gigászi méreteiről

Az MSC Oscar a németországi Bremerhaven kikötőjében

3

A konténerszállító hajók kapacitásának fejlődése

Az MSC Oscar motorja szintén rekorder darab. A német MAN által tervezett, Dél-Koreában gyártott blokk 17,2 méter magas, 5,2 méter széles, és több mint 22 méter hosszú. 56,8 Megawatt teljesítményére körülbelül 76 000 lóerőt jelent. Mérete alapján úszó város is lehetne, de a magasfokú automatizáltság miatt mindössze 23 fős legénység szükséges a hajó üzemben tartásához, akik idejük legnagyobb részében a hídon tartózkodnak, szabadidejükben pedig a szaunában, edzőteremben lazíthatnak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!