A világ leghíresebb elhagyatott vidámparkjai

Aligha van szomorúbb látvány egy lepusztult, omladozó, használaton kívüli vidámparknál, ahol a vidáman rohangáló gyerekek, a hullámvasutak és az ajándékárusok helyett csak törmeléket, düledező épületmaradványokat és gazt lát az ember. Már akit beengednek a szögesdrótok őrizte romok közé. Bemutatjuk a világ leghíresebb és legérdekesebb elhagyatott vidámparkjait, amelyeket igen változatos okok miatt zártak be, az anyagi csőd mellett hurrikán pusztítása és atombaleset is szerepel.

Six Flags New Orleans, USA

A Six Flags a világ egyik legnagyobb vidámparklánca, 24 parkjuk van Amerikában, amelyeket évi 24 millió ember látogat. A New Orleans-i élménypark neve eredetileg Jazzland volt, a Six Flags 2003-ban vásárolta fel, felújította, átépítette, telerakta a DC Comics képregényhőseire hangolt hullámvasutakkal, hogy aztán 2005 augusztusában az egészet a földdel tegye egyenlővé a Katrina hurrikán. A park pechjére New Orleans egy alacsonyan fekvő részén volt, így a hurrikán elvonulása után még több mint egy hónapig állt közel kétméteres víz alatt.

Six Flags New Orleans, USA

A parkból egyetlen, Batman-témájú hullámvasutat sikerült megmenteni, azt egy texasi parkba szállították át, ma Goliath néven üzemel. A parkot egy ideig próbálta újraépíteni a cég, de amikor 2008-ban csődközeli állapotba jutott, egyértelművé vált, hogy ez nem fog összejönni. Ma filmforgatások helyszínéül szolgál: legutóbb a Percy Jackson és a szörnyek tengere forgott itt, most éppen az új Majmok bolygóját forgatják, és már jövőre is lefoglalta két nagy stúdió egy-egy film erejéig.

Pripjaty, Ukrajna

A világ legtragikusabb sorsú vidámparkja. 1986. május elsején nyílt volna, nagyszabású ünnepségsorozatot terveztek az elvtársak a munka ünnepére. Öt nappal a nyitás előtt azonban közbejött valami: az ötvenezres kisváros közelében fekvő csernobili atomerőmű katasztrófája.

Pripjaty, Ukrajna

A nukleáris balesetet eltussolni igyekvő szovjet vezetés 27-én pár órára megnyitotta a parkot a helyiek számára, de aztán győzött a józan ész, és az egész várost evakuálták. Pripjaty azóta is elhagyatott szellemváros, a vidámpark romjaiból kiemelkedő óriáskerék pedig ikonikus kép lett, a katasztrófa jelképe.

Spreepark, Németország

1969-ben, az egykori NDK egyetlen vidámparkjaként, Kulturpark Plänterwald néven nyílt Kelet-Berlinben, és évi másfél millió látogatót fogadott. A német újraegyesítés után aztán hirtelen rászabadult a nyugati konkurencia, áremelés jött, és erősen visszaütött az is, hogy a park környékén gyakorlatilag nem volt parkolóhely.

Spreepark, Németország

Az ezredfordulóra a park 11 millió eurós tartozást halmozott fel, a vezetés megpróbálta a használható attrakciókat a csőd elől Dél-Amerikába menekíteni, hogy Peruban nyissanak egy új vidámparkot velük. A történet bizarr fordulatot vett, amikor az egyik hullámvasút alkatrészei közé csomagolva 180 kiló kokaint találtak a határon. A vezetőség azóta is egy perui börtönben ül. A berlini parkban már csak az óriáskerék áll, 2011 óta turistáknak mutogatják szervezett túrák keretében a romokat.

Disney’s River Country, USA

A Disney első vízi vidámparkja, és egyben az egyetlen, amit valaha bezárni kényszerült. 1976-tól 25 éven keresztül üzemelt, de egy idő után nem bírta a versenyt állni a konkurenciával: Florida talán a világ legsűrűbb terepe, ha vidámparkokról van szó, itt van a négy parkból álló Disney World, van SeaWorld, Legoland, és a Universal Studios parkja is legendás.

Disney's River Country, USA

A River Country fenntartási költségei túl magasak voltak, sokszor kellett kisebb-nagyobb felújításokra bezárni. Ráadásul a Disney World a kilencvenes évek elején nyitott még két vízi parkot, így a Typhoon Lagoon és a Blizzard Beach adta meg a kegyelemdöfést a River Countrynak. A Disney 2005-ben bejelentette, hogy a bontás túl sokba kerülne, inkább hagyják bezárva lassan összedőlni magától.

Gulliver’s Kingdom, Japán

Nem összetévesztendő a brit Gulliver’s Kingdom parkkal, ami él és virul, és az a különlegessége, hogy egy meredek domboldalra épült, ami vidámparknál legalábbis szokatlan. A japán Gulliver-birodalom csupán négy évig üzemelt, 1997-től 2000-ig, aztán csődbe ment. A látogatói érdeklődés hiányát a szerencsétlen helyszínválasztás számlájára írják, a félelmetes hírű öngyilkosok erdeje és Kamikuishiki kisváros között helyezkedett el, utóbbi arról lett híres, hogy itt gyártotta a szaringázt a világvégehívő szekta a híres tokiói metrós merénylethez. A park fő attrakciója, az 50 méteres fekvő Gulliver-szobor a regény híres jelenetéből azóta graffitisek és amatőr sziklamászók kedvelt célpontja.

Gulliver's Kingdom, Japán

Dunaújváros, Magyarország

1952-ben nyitott még sztálinvárosiként, a rendszerváltást alig élte túl, 1993 elején zárta be végleg kapuit a dunaújvárosi vidámpark. A hatvanas években minden május elsejei felvonulás után kiürült a város, mindenki a vidámparkban mulatott. A fő attrakció az óriáskerék, a minigőzös és egy Liszunov LI-2T harci repülőgép volt.

Dunaújváros, Magyarország

1961-ben maga Gagarin, az első űrhajós látogatott ide, a tiszteletére egy űrrakétát is építettek. A park vesztét az okozta, amikor a rendszerváltás után az állam és a város nem volt hajlandó tovább finanszírozni a veszteségeit, ráadásul megjelent az áfa és a tb-járulék, az addig mesterségesen alacsonyan tartott jegyárakhoz szokott közönség pedig nem akart többet fizetni.

Wonderland, Kína

A Peking közelében épülő csodaország Ázsia legnagyobb vidámparkja lett volna, de az építkezést sosem fejezték be. Először 1998-ban állt le a projekt, aztán 2008-ban, ezúttal végleg – idén májusban el is kezdték eldózerolni az addig felhúzott épületeket. Ami elkészült belőle, az impozáns volt: egy hatalmas mesekastély az ikonikus Disneyland-kastély mintájára, várfalak, tornyok, egy egész középkori rajzfilmkisváros.

Wonderland, Kína

Okpo Land, Dél-Korea

A dél-koreai vidámpark történetét két látogató halála teszi tragikussá. Az egyik hullámvasútról 1999-ben leesett egy látogató, és szörnyethalt; nem sokkal később az egyik kocsi ugyanezen az attrakción kisiklott, egy kislány életét követelte a baleset. A park tulajdonosa még aznap éjjel eltűnt, elmenekült a felelősségre vonás elől, azóta sem került elő.

Okpo Land, Dél-Korea

A parkot veszélyesnek nyilvánították és bezárták, 2011-ben pedig lebontották (a legenda szerint egészen eddig érintetlen állapotban, a hullámvasútról lelógva himbálózott a kocsi a második balesetből), most egy hotelt készülnek a helyére építeni.

Takakanonuma, Japán

1973-ban nyitott Hobara városában, nem messze a tavalyelőtti földrengésben és cunamiban megsérült fukusimai atomerőműtől. A hetvenes évek végén néhány baleset miatt bezárták, de 1986-ban újraindították, és egészen 1999-ig működött, amikor csődbe ment és végleg bezárt, a lebontására sem maradt pénz. Az állandóan párás klíma miatt a növényzet hamar meghódította a park romjait, és a rozsda szétrágott mindent, ami fémből volt. A baljós köd miatt különösen ijesztő hangulatú park népszerű illegális kalandtúrahelyszín, és a fotósok is imádják.

Takakanonuma, Japán

Dadipark, Belgium

Itt a gyerek a király – hirdette a Dadipark szlogenje az ötvenes évektől közel fél évszázadon át. A Dadipark nem bírta a lépést az egyre szebb, modernebb és látványosabb parkokkal, ráadásul egyre rosszabb híre lett a gyakori balesetek miatt, az egyikben egy kisfiú például a karját veszítette el. 2002-ben még azért zárták be, hogy nagyszabású felújítás induljon, de aztán az csak nem akart elkezdődni, míg 2012-ben bejelentették, hogy már nem is fog, és lebontják az egész parkot.

Dadipark, Belgium

Nara Dreamland, Japán

Az ötvenes évek végén Kunizu Matsuo japán üzletember hosszasan tárgyalt a Disney-vel, hogy a nemrég megnyitott kaliforniai Disneyland mintájára hasonló élményparkot húzhasson fel Japánban. A tárgyalások végül zátonyra futottak, de ez nem akadályozta meg Matsuót abban, hogy szinte egy az egyben lemásolja a klasszikus Disney-vidámparkot, a híres kastéllyal, a Matterhorn hegyével hullámvasutastul, a monorail-vasúttal – csak éppen a Disney-szereplők helyett saját kabalafigurákkal.

Nara Dreamland, Japán

Az 1961-ben nyitott park két évtizedig nagy népszerűségnek örvendett, aztán 1983-ban megnyílt az igazi tokiói Disneyland, majd a narai parktól alig 40 kilométerre a Universal Studios Japan. A Nara Dreamland látogatottsága a kétezres évekre a negyedére esett vissza, a parkot felvásárolta egy szupermarketlánc, de amellett, hogy 2006-ban bezárta, nem kezdett vele semmit. Ma szögesdrót veszi körül, és szép lassan megeszi a rozsda az egészet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!