A vándorló kövek titka

A Földön egyedülálló jelenség tapasztalható Észak-Amerikában, a Death Valley területén: egy kiszáradt tómeder teljesen sík felületén időnként vándorlásba kezdenek a dolomittömbök, hosszú nyomokat hagyva maguk után. A tudósok még nem találtak egységes magyarázatot a rejtélyes sziklák mozgására.

A forró, száraz Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park számos látnivalója közül a legmisztikusabbak a kiszáradt tó egykori medrében megmagyarázhatatlan módon vándorló sziklatömbök. A4500 méterhosszúságú területet Racetrack Playa-nak, azaz Versenypálya-síkságnak is nevezik a különös kövek miatt, melyek 2-3 évente hosszú csíkot húzva maguk után elmozdulnak a helyükről.

A dolomittömbök a környező hegyekről töredeznek le. A legnagyobbak a 300 kilogrammos súlyt is meghaladják, s felületüktől függően egyenes vagy girbegurba vonalon csúsznak 20 km/h-s sebességgel több száz méteren keresztül. A nyomok 3-4 évig láthatóak.
A jelenség magyarázata egyelőre várat magára – több tudományos és természetfeletti elmélet is született arra nézve, hogyan mozognak a vízszintes, száraz terepen a kövek, ám ezek közül teljes mértékben egyik sem helytálló.
A hely számos legendát és elrugaszkodott teóriát ihletett: egyesek úgy tartják, hogy a Halál-völgyben elhunytak szelleme mozgatja a köveket, mások szerint szupererős mókusok próbálnak fészket rakni a tömbökből, gyanakszanak gravitációs vagy mágneses anomáliákra, de sokan kötik össze a jelenséget a földönkívüliek gondolatával is.

Vándorló kövek - Death valley

Az 1968-ban kezdődő vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a talaj állapotváltozásának és a szélnek együttes erővel esetlegesen sikerülhet megmozdítania a súlyos sziklákat. A legreálisabb teória szerint a hegyekből érkező víz éjszakánként megfagy, így az erős szél hatására a vékony jégréteg az alatta levő vízen elcsúszhat a kövekkel együtt, melyek néhol akár 900 méteres nyomot is hagyhatnak maguk után. A saját szemével még senki nem látta mozogni a tömböket, és videóra venni sem sikerült a jelenséget – talán ez lenne az egyetlen megoldás a negyven éve tartó vita lezárására.

Vándorló kövek - Death valley

Vándorló kövek - Death valley

Vándorló kövek - Death valley

Vándorló kövek - Death valley


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!