A tanyasi por óvja meg az ott felnövő gyerekeket az asztmától és az allergiától

A tanyasi por óvja meg az ott felnövő gyerekeket az asztma és az allergia kialakulásától – állapították meg a Flandriai Biotechnológiai Intézet és a Genti Egyetem szakemberei, akiknek eredménye jelentős előrelépést jelenthet egy asztmavakcina kifejlesztésében. A kutatók már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy a tanyán nevelkedő gyerekek védettebbek az asztmával és az allergiával szemben, ám egészen mostanáig nem sikerült megállapítani az összefüggés okát. A szakemberek most egerek környezetében helyeztek el Németországból és Svájcból származó tanyasipor-kivonatot. A tesztek azt mutatták, hogy a rágcsálók teljesen immunisak voltak a háziporatka okozta allergiával szemben.

Tanya

A tanyán lévő por hatására a légutak nyálkahártyája nem reagál olyan hevesen a háziporatkához hasonló allergénekre. Ez a védőhatás egy különleges gyulladásgátló fehérjének (A20) köszönhető, amelyet a tanyán lévő porral való érintkezés hatására termel a szervezet. Amikor inaktiváljuk az A20 proteint a tüdő nyálkahártyájában, akkor a tanyasi por többé nem képes csökkenti az allergiás vagy asztmás reakciót” – mondta Hamida Hammad, a Science című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyik szerzője.

Tanya
A háziporatka nagyított képe (Forrás: Wikipedia)

Az emberek bevonásával végzett későbbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az allergiától és asztmától szenvedő páciensek szervezetében nincs elegendő A20 fehérje, ami megmagyarázza az allergénekre adott heves reakcióikat – olvasható a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportálon. “A tanulmány során mintegy kétezer, tanyán nevelkedő gyermeket is megvizsgáltunk, és azt találtuk, hogy a többségük védett a betegségekkel szemben. Akik mégsem védettek és allergiától szenvednek, azok az A20 fehérje egy génvariánsát hordozzák, ami a protein hibás működését eredményezi” – mondta Bart Lambrecht, a Flandriai Biotechnológiai Intézet (VIB) és a Genti Egyetem szakembere.

Tanya

A szakemberek most azt próbálják megállapítani, hogy a tanyán lévő por pontosan melyik aktív összetevője felelős a jótékony hatásért. Ennek kiderítése után egy asztma elleni, annak megelőzését szolgáló vakcina kifejlesztése jelentheti a következő lépést. “Úgy sejtjük, hogy bizonyos fokig az endotoxinokban – egyes baktériumok testében található, de a testükön kívülre ki nem választott mérgező anyag – lehet a válasz”- jegyezte meg Hammad, hozzátéve, hogy több évnyi kutatásra lesz még szükség, mielőtt a páciensek kezébe adhatnák a megoldást.

Tanya


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!