A pandémia hatása a debreceni ingatlanpiacra

A koronavírus-járvány nemcsak az emberek életét bolygatta meg, hanem napjainkban is hatással van a gazdaságra és az ingatlanpiacra is. Nincs ez másként Debrecenben sem.

A pandémia első hulláma stagnálást hozott, ezután azonban megnőtt a vásárlói kedv, és ennek következtében az eladói oldalon is egyre több ingatlan jelent meg a lakáspiacon. A korlátozások miatt a szabadság érzetét keltő kertes, családi házas ingatlanok iránt megnőtt a kereslet, amely ezen ingatlanok árának emelkedéséhez vezetett. 

A debreceni lakóingatlanok árváltozása jelentős

Tavaly az ingatlanok ára mérsékelt szinten kezdett a cívisvárosban, azonban a pandémia nem hozott negatív változást az első hónapokban: az ingatlanárak stagnáltak. Ezt követően a debreceni lakóingatlanok árai emelkedtek, az átlagos négyzetméterár elérte az 500 ezer Ft-ot. 

A lakáspiaci élénkülést jórészt az új állami támogatások – lakásépítési áfa visszaigénylésének lehetősége, lakásfelújítási program, CSOK – megjelenése okozta. 

A járvány kitörése óta folyamatos a drágulás, és ez érinti a családi házakat, a téglaépítésű és a panellakások piacát is. A téglalakások ára emelkedett a legnagyobb mértékben, a négyzetméterár 2021 januárjában meghaladta a 600 ezer Ft-ot. Debrecen agglomerációját is beleszámítva a lakáscélú ingatlanok árának emelkedése 2020-ban átlagosan 5,5% volt. 

Lakóingatlanok árának alakulása 

Nemcsak a Tiszántúl, hanem az ország lakosai közt is egyre népszerűbb város Debrecen, köszönhetően a bővülő munka-, tanulási, kulturális, szórakozási lehetőségeknek, valamint a város múltjának, kedvezően alakuló városképének. Debrecen jelenleg az ország második legértékesebb városa az ingatlanárak tekintetében.

Természetesen itt is, mint minden nagyobb városban, vannak népszerű és kevésbé kedvelt városrészek. Ez a lakóingatlanok árában is visszaköszön, amint az az Ingatlannet.hu kínálatában is látható. Az agglomeráció településeinél is ugyanez a tendencia figyelhető meg. Noha a kiköltöző családok közül sokan döntenek a visszaköltözés mellett az ingázás időigényessége miatt, ezeken a településeken kedvezőbb áron lehet családi házat vásárolni. Összességében elmondható, hogy szinte állandó telítődés és visszaáramlás figyelhető meg.

A bérelt lakások piacán fordított tendencia látszik. A pandémia első hulláma, az online oktatás bevezetése, az utazások korlátozása, a diákok hazatérése visszavetette a bérlemények piacát, az albérletárak kb. 10-20%-kal csökkentek. 

Új építésű lakás vagy lakásfelújítás?

A széles körű állami támogatásoknak köszönhetően mind a használt, mind az új építésű lakóingatlanok piacán robbanásszerű bővülés várható. A lakásállomány megújulását prognosztizálják a 2020-as évek elejére. 

Az új építésű lakóingatlanok előnyei:

  • szigorú energetikai előírások: a fenntartási költségek alacsonyabbak
  • áfacsökkentés: 2022 decemberéig 5%-os áfavisszatérítés
  • CSOK-kal vásárolt ingatlanok illetékmentessége

A használt ingatlanok nagy előnye, hogy olcsóbbak, és rugalmasabban alakíthatóak. Ráadásul ezekre 3 millió Ft-ig lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!