A napelemes rendszer jövője – növekedés és növekvő elfogadottság

A világ állandó változásban és fejlődésben létezik, s napjaink világjárványa számtalan területen nemhogy visszafogja, de jelentősen növeli a fejlődés ütemét. Vannak olyan területek, piacok, ahol csökkenés figyelhető meg, de ez nem igaz a megújuló energiaforrásokra.

Ugyan a híreket jobbára teljesen kisajátítja magának a koronavírus-járvány, s így kevesebb szó esik a klímaváltozásról, de ettől a változás még nem torpant meg, s ezért nem állhat meg a megújuló energiaforrások használatának terjedése, bővülése sem.

Kedvező prognózisok, elképesztő növekedés

A BloomberNEF bejelentette, hogy 2021-ben várhatóan 209 GW kapacitást elérő, a nap által elektromos energiát termelő létesítményt telepítenek. Az elkövetkező évekre pedig további növekedést prognosztizálnak, 2022-re 221 GW, egy évvel későbbre pedig még nagyobb, 240 GW növekedést jósolnak.

Ázsiában is minimum 160 GW kapacitást terveznek üzembe helyezni idén. A Kína és India részéről érkező kifejezetten pozitív üzembehelyezési prognózisok miatt a felső határt 209 GW-ra becsülik. Az alsó határ 13%-os, a felső pedig majdnem 50%-os növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, ami elképesztő növekedést jelent, ami a napelemes rendszerek telepítését, illetve annak terjedését jelenti. Kína mindent elkövet a fejlődés érdekében, s ennek egyik alapeleme a megújuló energiaforrásokba történő invesztálás. 

A BloomberNEF nyilatkozata szerint, még emellett a hatalmas növekedés mellett is felesleges a nyersanyagok miatt aggódni, mivel a tervek szerint a kapacitások mind a poliszilikonok, mind a waferek, valamint az üveg gyártásának területén is megfelelően bővülnek, a tervezett új létesítmények és megállapodások kiszolgálják a felmerülő piaci igényeket.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon egyelőre még él, figyelem, már nem sokáig(!) a szaldós napelemes rendszer, amellyel kedvező konstrukcióban, az elektromos hálózatra csatlakozva könnyedén elérhető akár a nulla forintos villanyszámla is. Az érdeklődés természetesen itthon is növekszik, de bőven van még hova fejlődnünk mind lakossági, mind vállalati szinten, ami a megújuló energiaforrások elterjedtségét jelenti.

A napelem kalkulátor segítségével könnyedén megbecsülheted, hogy mennyibe kerülne beruháznod egy napelemes rendszerbe. Lakossági beruházás esetén akár már 7 év alatt, vállalati beruházásnál akár már 1 év alatt is megtérülhet a befektetésed! Minimális karbantartás mellett hosszú-hosszú éveken át termeli az energiát neked.

Ne feledkezz meg arról, hogy a villanyszámla lenullázásán kívül számtalan előnnyel jár még a napelemes rendszer telepítése, kezdve azzal, hogy értékesebbé és vonzóbbá, könnyebben eladhatóvá teszi az ingatlanodat, feltölti az elektromos vagy hibrid autódat, egészen addig, hogy ezzel a beruházással te is hozzájárulsz a jövő generációk boldogulásához, a klímaváltozás lassításához, egy szebb és jobb jövő megvalósításához.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!