A Nap koronájába merült a NASA űrszondája

Behatolt a Nap külső légkörébe, a koronába az amerikai űrkutatási hivatal Parker Solar Probe nevű űrszondája, amely ekkor 24 millió kilométerre közelítette meg a Nap felszínét – közölte a NASA.

Forrás: NASA/Goddard Space Flight Center 

A Parkert a Nap légkörének tanulmányozására bocsátotta fel a NASA augusztus elején. Amikor hétfő éjjel a legközelebb haladt el a Naptól óránkénti sebessége 342 ezer kilométer volt. Soha még egyetlen űreszköz sem került ilyen közel csillagunkhoz – hangsúlyozták a kutatók.

Az autó méretű űrszondát olyan vastag hőpajzzsal borították be, hogy kibírja a hatalmas hőt és sugárzást. A hőpajzs egy szén-szén kompozit alkotta „szendvics”, mely egy csaknem 115 centiméter vastag, 97 százalékban levegőt tartalmazó szénhabot vesz körül.

Forrás: NASA/Johns Hopkins APL/Steve Gribben
Forrás: Wikimedia Commons/NASA/Goddard Space Flight Center

A NASA-nak jelenleg nincs kapcsolata az űrszondával, hogy elkerüljék a rádióinterferenciát, akkor fogja ismét felvenni vele a kapcsolatot, ha a Parker elég távol kerül a Naptól. A Parker még 23-szor fogja megközelíteni a Napot a következő hét évben, amikor a Nap felszínétől mért legkisebb távolsága 6 millió kilométer lesz. A

NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett misszió révén információkat szereznek a Nap működéséről. A Parker Solar Probe számos műszert szállít, amelyek közvetve és közvetlenül vizsgálják a Napot. A NASA kutatói szerint a 2025-ig tervezett küldetés révén információkat szereznek a Nap működéséről. Az összegyűjtött adatok pontosíthatják a jövőbeli időjárás-előrejelzéseket.

Forrás: NASA/GSFC/SDO

Az űrszondát egyébként az eredetileg tervezetthez képest egynapos késéssel indították útjára. A világ legerősebb rakétáinak egyikével, a Delta IV Heavy rakétával indították el a floridai Cape Canaveral-i űrközpontból. Eredetileg szombatra tervezték a fellövését, de azt az utolsó pillanatban – 1 perc 55 másodperccel a tervezett rajt előtt – lefújták, mert nyomáscsökkenés következett be egy héliumtartályban, de a műszaki problémát sikerült gyorsan megoldani.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!