A nap képe – A Petronas ikertornyok, Malajzia

Petronas Ikertornyok - Malajzia

A Petronas-ikertorony az építtető kőolajtársaság (Petronas) nevét viselő 452 méter magas felhőkarcoló Kuala Lumpurban, Malajzia (ex)fővárosában. A világ legmagasabb épülete volt 2003-ig aszerint a ranglista alapján, amely a magasságot a főbejárat és a strukturális tetőpont különbségében határozza meg. Ez a besorolás azonban vitatott, hiszen a legmagasabb emelet csak 378 méter, a tető pedig 403 méter magasan található. A Sears Tower eme két pontot figyelmbe véve (436 m és 442 m) ugyanúgy magasabbnak tekintendő, mint az antennát is beleszámító magasságmérték esetében (527 m). 2004-ben a Taipei 101 nőtt magasabbra a tornyoknál, míg 2010-ben a dubai Burj Khalifa lett a világ legmagasabb épülete.

A két tornyot 172 méter (41. és 42. emelet) magasságban egy kétszintes acélhíd (ún. Skybridge) köti össze. Ez az 58 méter hosszú, 750 tonnás híd 2000-től a nyilvánosság számára is látogatható. A korlátozott számban rendelkezésre bocsátott, ingyenes belépőjegyek reggelente 8:30-tól kerülnek kiosztásra és általában kb. 2 órán belül el is kelnek. A tornyok csúcsai nem látogathatók.

Az I. torony teljes egészében a Petronas cég irodáinak ad helyet, a II. toronyban más cégek is bérelnek irodákat, mint például a Bloomberg, az IBM, a Boeing, a Microsoft, a Huawei, az Al Jazeera English, vagy a Reuters.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!