A letelepedési engedély beszerzése

A külföldi állampolgárok száma az elmúlt években egyre jobban nőtt Magyarországon. Több oka is van a jelenségnek, amelyek közül az élen jár az, hogy hazánkban már hosszú ideje hatalmas mértékű munkaerőhiány uralkodik, amit a legegyszerűbben külföldi forrásból lehet pótolni, de emellett azoknak is kérhetnek letelepedési engedélyt, akik már hosszabb ideje itt tartózkodnak.

Nem egy egyszerű folyamat, érdemes időben elindítani

Természetesen nemcsak a munkavállalóknak van szüksége erre az engedélyre, hanem például a külföldi diákoknak is. Ha letelepedési engedélyről van szó, akkor érdemes profi segítséget is igénybe venni, mint amit a TERENDO ázsiai munkaerő-szakértő is nyújtani tud. Fontos azt is tudni, hogy ma már többféle letelepedési engedély létezik. Van például nemzeti letelepedési engedély, EK letelepedési engedély és ideiglenes letelepedési engedély is. Azonkívül, hogy kiválasztjuk a megfelelőt, még több tényezőre is oda kell figyelni.

A letelepedési engedély egy kötetlenebb és hosszabb távú tartózkodási lehetőséget tud nyújtani. Az igénylésnek szigorú feltételei vannak, ezért is érdemes szakemberrel konzultálni. Magára a letelepedési engedélyre csak azoknak van szüksége, akik harmadik országbeli állampolgárok. Ez azt jelenti, hogy EGT polgároknak nem kell és nem is lehetséges ilyen engedélyt igényelni.

Azt is érdemes tudni, hogy letelepedési engedélyt csak akkor lehet kapni, ha megvan az 5 év jogszerű magyarországi tartózkodás. Ez az időtartam lehet rövidebb is egyes esetekben. A feltételekre is oda kell figyelni, hogy az egész ügyintézés gördülékeny legyen, és ne ütközzünk kellemetlenségekbe.

Az ügyintézés lépései

Négy fő lépésre kell figyelni, hogy sikeres legyen a letelepedési engedély igénylése. Az első természetesen az, hogy ki kell tölteni a szükséges nyomtatványokat, amihez elengedhetetlen egy 3 hónapnál nem régebbi fénykép. Továbbá olyan személyes iratok is kellenek, mint amilyen az útlevél. Ehhez még szükségesek a megszakítás nélküli tartózkodást igazoló tények, iratok.

A megélhetést, az egészségügyi ellátottságot is igazolni kell, néhány esetben még a letelepedés célját is eltérő módokon. Ha ez megvan, akkor kizárólag elektronikusan lehet benyújtani a kérelmet az Enter Hungary felületén. Végül, az utolsó lépés a 25.000 forintos eljárási díj megfizetése. Az engedélyt 21-70 napon belül fogják elbírálni, ha sikeres, postai úton érkezik a kártya.

Kötelező a letelepedési engedély?

Természetesen nem szükséges a magyarországi tartózkodáshoz. Viszont rengeteg előnye van, mivel az engedély birtokában jóval hosszabb ideig és kötetlenebb formában tartózkodhatnak harmadik országbeliek Magyarországon. A tartózkodási engedélyek többsége kétéves időtávra szól, ezzel szemben a letelepedési engedély öt évig is. Szabadon tudnak munkát is vállalni, munkavállalási engedély nélkül.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!