A legrégibb ismert szárazföldi élőlénykövületet azonosították

Szárazföldi organizmus legrégibb ismert kövületét azonosította a Cambridge-i Egyetem kutatója: egy parányi, 440 millió éves gombafélét – írta a BBC hírportálja.

kovulet-2

Az emberi hajszál átmérőjénél is rövidebb Tortotubus nevű gomba az életét a föld alatt töltötte – írja a Botanical Journal of the Linnean Society című szaklap friss számában megjelent tanulmány szerzője, Martin Smith, aki szerint a kicsiny kövület segíthet megérteni, hogy hódította meg az élet a Föld köves pusztaságát. A legtöbb kutató egyetért abban, hogy az élet 500-450 millió évvel ezelőtt költözött a tengerekből a szárazföldre. Ahhoz azonban, hogy a növények és az állatok megvethessék a lábukat a szilárd földön, szükség volt tápanyagokra és táptalajra.

kovuletPásztázó elektronmikroszkópos felvétel a 440 millió éves gombaféléről (Forrás: Martin R. Smith)

A talaj kialakulását a gombák indították el, amikor a földbe nitrogént és oxigént juttattak. Smith szerint baktériumok és algák már létezhettek ekkor a szárazföldön, ám ezek nyomát alig őrzik kövületek. “Ezért valószínű, hogy a Tortotubus a szárazföldi élet legrégibb fosszilis emléke. A kis gomba pusztuló anyagokat rohasztott a föld alatt” – magyarázta Smith. Kövületét több helyen, Skóciában és Svédországban is megtalálták. A Tortotubus kötélszerű szerkezete a mai gombákéra hasonlít.

kovulet-3
Tortotubus (Forrás: Martin R. Smith)

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!