A legnépszerűbb toronyok a világon

1. A CN Torony 1973 és 1976 között építették a kanadai Torontóban, az ottani ipar erősségének demonstrálása céljából. Építése idején a világ legmagasabb szabadon álló tornya volt a maga 553 méteres magasságával, amely címet 2007-ig meg is tartott. A tornyot 1537 munkás heti öt napban, napi 24 órban építette meg 40 hónap alatt.

CN Tower

2. A pisai ferde torony Pisa városában. A torony építése 200 évig tartott és három szakaszban történt. 1173. augusztus 9-én kezdődött, 1178-ban, a torony megsüllyedt a talaj gyengesége miatt. Építése száz évig szünetelt, 1198-ban néhány órát helyeztek el a félkész tornyon.1272-ben további négy emeletet építettek, olyan szögben, hogy kiegyensúlyozza az elhajlást. Az építkezést 1284-ben ismét leállították. Az utolsó emeletet 1372-ben fejezték be, és ekkor állították fel a harangokat is.

A pisai ferde torony

3. A Big Ben  a londoni Westminster-palota toronyórájának harangja. A torony neve Óratorony, de ismert Szent István-torony, Big Ben-torony és Big Tom néven is. Ezen nevek némelyike hibás: a valódi Szent István-torony egy másik torony neve a palotában, a Big Ben pedig nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve. Az építés vezetőjének, Benjamin Hallnak az emlékét őrzi.

Big Ben

4. Malvijja a híres spirális minaret a világ egyik legnagyobb minaretje. A torony a némileg mezopotámiai zikkuratokra emlékeztető spirális alakjáról kapta arab nevét. Ez az 52 méter magas minaret 27 méterre áll a Malvijja nagymecsettől.

Malvijja

5. Dzsam minaretje, Afganisztánban, a Gúr tartományban, a 2400-3500 méter magas hegyek övezte Herirud folyó szurdokvölgyében, 1900 méteres tengerszint feletti magasságban. Az emlékhely legjelentősebb darabja a 65 méter magas, égetett téglából épült minaret. A nyolcszögletes alaprajzú, körszelvényű épület két faerkéllyel rendelkezik, a tetejét lanterna koronázza. A stukkóborítású épületet geometriai minták díszítik, valamint türkizkék mozaikból kirakott kúfi betűjelekkel a Korán Mária-szúrájának ájái (versei) olvashatóak.

Dzsam minaret

6. A Kutub Minár a világ legmagasabb minaretje, az indiai iszlám építészet egyik kiemelkedő példája. A torony a Kutub épületegyüttes része Indiában Delhi déli részén. A Kutub Minár 72,5 méter magas, és tetejére 399 lépcsőfokon át lehet feljutni. Az alapnál 14,3 míg a tetejénél 2,75 méter az átmérője.

Kutub Minár

7. A három pagodák együttese, három független pagoda egy egyenlő oldalú háromszögbe elrendezve, közel Dali városhoz – Yunnan tartomány, Kína.

A három pagodák együttes

8. Az Eiffel-torony amely tervezőjéről, Gustave Eiffel mérnökről kapta a nevét. A torony összmagassága 322 m, ebből maga a torony 300 m, rászerelve 22 m-re magasodik egy tévé-adóantenna. Első emelete 58, második emelete 116, a harmadik 276 m magasban van. Négyzetalapú, 1,6 ha alapterületű, 10 100 tonna tömegű, 12 000 acéldarabból, csavarozással állították össze, átmeneti jelleggel.

Eiffel-torony

9. A Belém-torony egy kecses arányú 16. századi erőd, dusan faragott erkélyekkel, tornyocskákkal a templomosok keresztjei hordozó cimerpajzsokkal, a portugál főváros, Lisszabon egyik elővárosában, Belémben. 1515 és 1521 között építtette I. Mánuel portugál király a portugál késő gótika később róla elnevezett stílusában, a Mánuel stílusban, Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére.

Belém-torony

10. San Gimignano fallal körülvett középkori toszkán kisváros
híres középkori építészetéről, különösen a tornyairól, amelyek már kilométerekről láthatók.

San Gimignano


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!