A legkülönlegesebb tavak a világon

Laguna Colorada, Bolívia

Dél-Bolívia vadregényes tájain van egy terület, amit megszámlálhatatlan tó és lagúna ural, és mind más-más árnyalatban pompázik. Ezek közül is a legkülönlegesebb a Laguna Colorada (Színes Lagúna). A lagúna különleges színét a benne lévő algák által termelt festéktől kapja, és mivel nagyon sekély a víz, így fehér színű sószigetek teszik feledhetetlenné a szépségét. Ráadásul a flamingók gyakran ellepik a tavat, ami csak tovább fokozza a különlegességét.

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Laguna Colorada

Grand Prismatic, USA

A Midway gejzír az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban található hatalmas meleg vizű forrás, ami egy 91 méter átmérőjű, és 49 méter mély üregből tör a felszínre 70 fokos hőmérséklettel. A vízben tenyésző thermofil baktériumok miatt változtatja a színét tavasszal és ősszel, mivel mindkét idényben más baktériumok az uralkodóak a vízben. A narancsos-vöröses és a smaragdzöld-türkiz kombinációk váltakoznak folyamatosan.

Grand Prismatic

Grand Prismatic

Grand Prismatic

Grand Prismatic

Grand Prismatic

Kelimutu vulkán krátertavai, Indonézia

Indonéziában a Kelimutu vulkán tetején látható a 3 tó, melyek eltérő színük miatt váltak nevezetessé. A helyiek mind a három tónak különböző nevet adtak. Úgy vélik, hogy vulkán és a tavak az őseik pihenőhelye, melyek színe a szellemek hangulatától függ. Az idősek tava vagyis a Tiwu Ata Mbupu a kék színű tó, a fiatal férfiak és lányok tava a Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, a zöld színű, a harmadik, az Elvarázsolt tó vagyis Tiwu Ata Polo gyakran vérvörös vagy fekete színű. Bár elfogadott felméréseket nem végeztek a víz alatt, de a színek különbözőségét a fumarolának tulajdonítják. A fumarola olyan nyílás a földkérgen, amelyen keresztül gőz és gázok törnek a felszínre. A fumarolából kitörő vízgőz hőmérséklete általában 200 és 900 °C között lehet. A szabad levegőn a vízgőz kondenzálódik, az ásványi anyagok és a szennyeződések jó része kiválik belőle, innen a gomolygó füst.

Kelimutu vulkán krátertavai

Kelimutu vulkán krátertavai

Kelimutu vulkán krátertavai

Kelimutu vulkán krátertavai

Kliluk-tó, Kanada

A Kliluk-tó, amit Pöttyös tónak becéznek, Kanada egyik legforróbb területén fekszik. Nyáron, amikor a magas hőmérséklet következtében a párolgás miatt kikristályosodnak az ásványi anyagok, a víz elpárolog, és gyalogutak jelennek meg a tó felszínén. Amikor a benne lévő ásványi anyagok kikristályosodnak színes, kerek medencéket, távolról nézve pöttyöket alakítanak ki a tóban. A Pöttyös tó Osoyoos város közelében Kanada British Columbia tartományában található. A világ egyik legmagasabb ásványi anyag koncentrációjú tava, mely nyomokban ezüstöt és titánt is tartalmaz. Már az őslakos indiánok is gyógyászati célokra használták a tavat, fájdalmak,betegségek esetén fürdőt vettek a tó kalciumban,magnézium-szulfátban és szódium-szulfátban gazdag vizében.

Kliluk-tó

Kliluk-tó

Kliluk-tó

Kliluk-tó

Kliluk-tó

Kliluk-tó

Holt-tenger

A Holt-tenger egy lefolyástalan tó Izrael és Jordánia területén. A tektonikus eredetű Jordán-árok legmélyebb részén található Holt-tenger Földünk egyik legkülönösebb felszíni képződménye. A Holt-tenger sótartalma tízszer nagyobb Földünk tengereihez képest, és emiatt néhány baktériumfajtán kívül vízében nem találhatóak élőlények. A Holt-tenger sós vize annyira sűrű, hogy az emberi test lebeg a felszínén. Vízszintje 420 méterrel, a tófenék 795 méterrel van a tenger szintje alatt. Bár a tóba ömlik a Jordán folyó, annak vízszintje folyamatosan csökken az erős vízkivétel miatt, ezért a tóba egyre kevesebb víz érkezik.

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Holt-tenger

Hillier-tó

A Hillier-tó furcsa színével a világ egyik legkáprázatosabb természeti csodája. Ausztráliában, az aprócska Middle-szigeten található. Az 1950-es években tudósok tanulmányozták a sós tó vizét. Arra számítottak, hogy hasonlóan a többi rózsaszín tóhoz a vízben mikroalgát találnak, például Dunaliella salinát, ami elszínezi a tavat. A Hillier-tóból származó vízmintákban azonban nem találtak alga előfordulására utaló jelet, így a tó színének okát továbbra is titok övezi.

Hillier-tó

Hillier-tó

Hillier-tó

Hillier-tó


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!