A LED fénycsövek bekötésének a menete

A LED fénycsöveket akár mi magunk is beköthetjük, de azért van pár fontos részlet, amellyel tisztában kell lennünk.

Milyen módszerekkel köthetjük be a LED fénycsöveket?

Az első módszer – ami talán a legegyszerűbb is – a fénycső egyoldali kábelezéssel való bekötése. Ezt igen ritkán használjuk, hiszen a fénycsövet így csak egy irányba helyezhetjük majd bele a foglalatba. A két végét nem cserélhetjük fel amikor az armatúrába helyezzük. Ha mégis rosszul csatlakoztatjuk a fénycsövet, akkor a kismegszakító azonnal lekapcsol és szikra is keletkezhet, valamint a LED fénycső használhatatlan lesz. Ha éppen lakásfelújításban vagyunk akkor ezzel a módszerrel a LED fénycsövek bekötését akár házilag is elvégezheted. Ha szeretnénk ezt elkerülni, akkor jelöljük meg egy matricával vagy egy tollal a helyes irányt, így biztosan nem fogunk tévedni, amikor a LED fénycső kicserélését végezzük.

A másik lehetőség a kétoldalú kábelezés, amely már egy kicsit bonyolultabb lehet. Ebben az esetben nem szükséges odafigyelnünk, hogy a fénycsövet hogyan helyezzük majd el az armatúrában. Itt már nem kell matricával jelölni a betáplálási oldalt, mert teljesen mindegy, hogy miként tesszük be a fénycsövet a helyére. A kétoldali kábelezéshez már egy patronra is szükségünk lesz, így amikor fénycsövet vásárolunk, akkor erről se feledkezzünk meg. A hagyományos neoncsőhöz használt parton ebben az esetben nem lesz megfelelő. Ha elfeledkezünk a gyújtópatron kicseréléséről, akkor a LED-es fénycső villogni fog és bizonyára nem lesz kellemes ilyen világítás mellett élnünk. A modern patronokat egyszerű bekötni, hiszen csak egy átkötést kell megejtenünk.

A LED fénycsöveket minden esetben közvetlenül a 230 V-os hálózatról tudjuk üzemeltetni, nem szükséges hozzá tápegység. Ha a hagyományos fénycső armatúránkba szeretnénk behelyezni a LED fénycsövet, akkor előtte mindenképpen el kell végezni a fenti módosítást. Módosításkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a ballaszttrafót eltávolítsuk vagy áthidaljuk, mert arra ebben az esetben nem lesz szükség.

Milyen tévhitek vannak a LED-fénycső kapcsán?

Sokan azt gondolják, hogy a kétféle bekötés közül bármelyik energiatakarékosabb, de ez nem így van. A bekötési mód ezt egyáltalán nem befolyásolja. Egy másik téves elképzelés az, hogy ha jól kötjük be a fénycsövet, akkor az nem fogja megzavarni a rádiót. Ha jó a bekötésünk nem tudjuk a belső tápegységet sem leárnyékolni, de a nagyfrekvenciás jeleket a bekötés nem befolyásolja.

Mindig minőségi tápegységet vásároljunk, hiszen, ha a gyártás során nem figyeltek oda kellőképpen a minőségre, akkor elképzelhető, hogy a zavarjeleket nem fogjuk tudni kiszűrni. LED-fénycsövet és a bekötéshez szükséges anyagokat személyesen vagy már online is beszerezhetjük, de törekedjünk a minőségre.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!