A lakosság több mint fele éhezik a polgárháború sújtotta Jemenben

A polgárháború sújtotta Jemen szinte egész területén egyre súlyosbodik az élelmezési krízis: az ENSZ élelmezéssel foglalkozó szakosított szerveinek keddi figyelmeztetései szerint már az Arab-félszigeten fekvő ország lakosságának több mint fele éhezik.

“A világ legborzasztóbb válságainak egyike és a helyzet egyre csak romlik” – hangsúlyozta Jamie McGoldrick, az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora a világszervezet Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Világélelmezési Programja (PAM) által fogalmazott közös közleményben.

jemen-7

jemen-4

Az élelmiszerhiány Jemen 22 kormányzóságából 19-et érint, s némely térségekben a lakosság hetven százalékának nincs mit ennie. A FAO és a PAM becslései szerint az ország 24 millió lakosából – melynek 15 százaléka egy év alatti kisgyermek – legkevesebb 7 millióan éheznek, további 7,1 millióan pedig rendkívül szűkös élelemforrásokból tengetik életüket. A két szervezet beszámolója szerint csaknem 3 millió ötéves gyermeket fenyeget a krónikus alultápláltság. A legrosszabb a helyzet a délnyugati Taizz tartományban, ahol a kiskorúak 25,1 százaléka szenved krónikus alultápláltságban.

A háború közvetlen következményein felül a helyzetet az üzemanyaghiány, az importkorlátozások és a mezőgazdaság állapota súlyosbítja. Az importot gátló intézkedések rendkívül megnehezítik az élelemhez jutást egy olyan országban, amely alapvető élelmiszerek tekintetében kilencven százalékban behozatalra szorul. Ráadásul az idei helyi mezőgazdasági termények mennyisége a környezeti viszontagságok miatt is megtizedelődött: 2015 novemberében két heves ciklon, hirtelen lezúdult esők, áradások, idén áprilisban vándorsáskák pusztították a termést.

jemen-haboru

Jemenben a több mint 6400 halálos áldozatot követelő, véres összecsapások alábbhagytak, mióta az ENSZ áprilisban tűzszünetre szólította fel a feleket. A törékeny fegyvernyugvást azonban mindkét fél többször megsértette. A szomszédos Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció kedden közölte, elfogott egy Jemenből kilőtt rakétát, míg jemeniek azt mondták, nyolc civil életét vesztette és további nyolcan megsebesültek a szövetség egyik légicsapásában.

Jelenleg a polgárháború Az Abed Rabbó Manszúr Hádi vezette, nemzetközileg elismert jemeni kormány és a síita húszi lázadók Kuvaitban folytatnak béketárgyalásokat, azonban jelentős nézeteltérések vannak közöttük: a húszik egy közös megegyezéssel megalakuló átmeneti kabinet felállítását követelik, a kormány viszont saját legitimitását hangsúlyozza.

jemeni-haboru

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!