A Kókusz nevet kapta a Nyíregyházán született fehér oroszlán

A Kókusz nevet kapta a Nyíregyházi Állatparkban 18 héttel ezelőtt született kis fehér oroszlán. Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője az MTI-nek elmondta: a névadásra az állatkert látogatóit kérték fel, akiktől több száz javaslat érkezett. A Kókusz elnevezésre azért esett a választás, mert az utal a kis állat élőhelyére és színére, születésekor pedig olyan bársonyosan puha hófehér bundája volt, ami leginkább egy kókuszgolyóra hasonlított.

 MTI Fotó: Balázs Attila

MTI Fotó: Balázs Attila

A Nyíregyházi Állatparkban született kis fehér oroszlán már 14 kilogrammos, napi egy kiló marha vagy csirkehúsból áll a menüje. Megszületésekor eleinte az anyja etette, de teje elapadt a kölyök háromhetes korában. Azóta az állatkert egyik gondozója, Herlicska Anikó nevelte, aki korábban hasonló okok miatt már két másik oroszlánkölyköt is sikeresen átsegített a születés utáni nehéz időszakon.

Kókusz 11 hetes korában kapott egy társat, és hozzájuk egy hím is érkezik majd azzal a céllal, hogy az európai fajmegmentési program keretében falkát alakítsanak Nyíregyházán. A Nyíregyházi Állatparkban 2015 óta él egy fehéroroszlán pár, az ő utóduk Kókusz. A fehér színváltozatú oroszlánok a dél-afrikai alfaj populációjához tartoznak. Csak ott, a Timbavati és a Kruger Nemzeti Park területén élnek. A rezervátumokban és az állatkertekben a napjainkban élő fehér oroszlánok száma nem éri el az ötszázat.

feher-oroszlanFotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

feher-oroszlan-2Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

MTI Fotó: Balázs Attila

kis-oroszlanokFotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

feher-oroszlan-3Fotó: Nyíregyházi Állatpark/Facebook


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!