A Kelet Csipkerózsikája – a 2200 éves múmia, melyen rejtélyes módon nem fog az idő

Öt év után ismét láthatja a közönség Kínában a “Kelet Csipkerózsikájaként” emlegetett, több mint 2200 éves múmiát, amelyen rejtélyes módon nem fog az idő. A történelmi feljegyzések szerint a Hszin Csuj nevű nemeshölgy Li Cang kormányzó felesége volt a Nyugati Han-dinasztia (i.e. 206 – i.sz. 25) idején. A több mint 2200 éves holttestet 1972-ben fedezték fel a közép-kínai Hunan tartomány fővárosa, Csangsa közelében.

Rekonstrukció: Hszin Csuj fiatal korában (Forrás: Wikimedia Commos/Huangdan2060)

A korábban ismert múmiákkal ellentétben, Hszin Csuj teteme magas kora ellenére is olyan, mintha az asszony csak nemrégiben hunyt volna el: bőre ép és rugalmas, ízületei mozgathatóak, haja megőrizte sötét színét, s a boncolás során ereiben vért találtak és belső szervei is a testben voltak. A kutatók még ma sem jöttek rá, hogy miként maradhatott meg ilyen hosszú ideig épségben a holttest. Tény azonban, hogy a sír kialakítása segítette a mumifikálódást, de ez minden bizonnyal nem volt elegendő. A kínai szakemberek mai álláspontja szerint a hercegnő holttestét különleges konzerválófolyadékba merítették, de ennek összetétele ismeretlen.

Forrás: Wikimedia Commos
Forrás: Wikimedia Commos/Huangdan2060

A napokban újranyitott tartományi múzeum egy raktárban őrizte a múmiát az intézmény renoválása idején. Tuan Hsziaoming, a múzeum kurátora szerint a testet folyamatos megfigyelés alatt tartották, nehogy bármilyen módon sérüljön. A Taj hercegnő múmiájaként, vagy Múmia Úrhölgyként is emlegetett leletet mostanra egy állandó hőmérsékletet és páratartalmat biztosító kamrába költöztették át, nagyjából ugyanolyan mélységbe, mint amilyenben annak idején felfedezték. A múzeum kulturális relikviák megőrzéséért felelős részlegének vezetője, Liu Liang szerint a helyiség nyolcasnál nagyobb erősségű földrengésnek is képes ellenállni és 24 órás megfigyelés alatt áll.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!