A jövő útja – napelemekből készült útburkolat

Az Amerikában, Idaho államban élő Scott és Julie Brusaw által alapított Solar Roadways vállalat találmánya, a napelemes útburkolat, forradalmasíthatja a jövő energiatermelését és útfelületét. A napelem a Nap sugarait felhasználva képes elektromosságot termelni és a panelek közt továbbadni, így lehetőség van az utak által összekötött épületek, eszközök elektromos áram ellátásának biztosítására is. Emellett az elemekben fűtőtest is található, amely megakadályozza a hó letapadását és jég keletkezését. A panelekben továbbá beépített LED-ek találhatók, melyekkel akár az útjelző sávokat, akár valós idejű jelzéseket (például hóakadály vagy forgalmi dugó) is megjeleníthetnek. A panelek felszínén temperált üvegbevonat található, amely biztosítja a megfelelő tapadást és strapabíróságot.

Napelemes út

Napelemes út

Napelemes út

A Solar Roadways ötlete és terméke számos környezetvédelmi díjat elnyert már. A napelemek nagyon ellenállóak, a legnehezebb teherautók és mezőgazdasági járművek is közlekedhetnek rajta, 113 tonnás gépjárműveket is elbírnak. A gyártáshoz többnyire újrahasznosított anyagokat használnak, ezáltal is kímélve a környezetet. A napelemekből álló útnak további előnye, hogy az utak mentén megszűnnének a villanyoszlopok és vezetékek. A Solar Roadways háromszor három méteres napelemekkel fedné le az utakat. A vállalat szerint az eljárással az Egyesült Államok jelenlegi áramfelhasználásának háromszorosát tudnák fedezni. Számításaik szerint 20 négyzetméternyi felület 5200 wattnyi áramot termelhet elegendő napfény esetén.

Napelemes út

Napelemes út

Napelemes út

A házaspár 2006 óta kísérletezik ezzel a különleges burkolattal. A hosszú évek munkájának eredményeként elkészült az első “útszakasz” is.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!