A javulás jeleit mutatja a Szegedi Vadaspark őssejtekkel kezelt szibériai tigrise

A javulás jeleit mutatja Igor, a Szegedi Vadaspark szibériai tigrise, amelynek csípőízületi betegségét saját őssejtjeivel kezelték – közölte Gippert Róbert, a beavatkozást elvégző állatorvos.

MTI fotó: Rosta Tibor

A kezelés során a zsírszövetből elkülönítették az őssejteket és a gyógyuláshoz szükséges egyéb összetevőt, majd az így nyert 6-8 milliliternyi anyagot beinjekciózták a beteg ízületbe. Az eljárás viszonylag gyors és látványos gyógyulást eredményez anélkül, hogy folyamatosan gyógyszerezni kelljen az állatot, vagy hosszú műtétek várjanak rá.

MTI fotó: Rosta Tibor

A 13 éves szibériai tigrist csaknem egy évtizede gondozzák testvérével együtt Szegeden. Néhány éve egyik csípőjénél duzzanatot vettek észre, az állat húzta a lábát, láthatóan fájdalommal küzdött. A betegséget megpróbálták hagyományos módszerekkel – gyulladáscsökkentővel és fájdalomcsillapítóval – kezelni, de nem értek el jó eredményt. Április 18-án végül megműtötték, hogy saját őssejtjei segítsék elő a gyógyulását.

Forrás: Szegedi Vadaspark

A leopárdhoz hasonlóan a tigrisnek is több alfaja él Ázsia különböző területein. Közülük a legnagyobb testű a szibériai tigris, melynek mérete jóval meghaladja az oroszlánét. A tigrisek azonban nemcsak nagyságuk miatt különlegesek a macskafélék között, hanem több egyéb tulajdonságuk miatt is: hatalmas, 8-10 méteres ugrásokra képesek, emellett kiváló úszók, 6-8 km széles vizeken is átúsznak. Télen a befagyott folyók, folyómedrek jegén lévő lábnyomokat követik, s így találnak rá áldozataikra. Hangjuk is többféle: tudnak morogni, nyávogni és sziszegni is.

A szibériai tigris különösen veszélyeztetett faj, mindössze 350-400 él belőle vadon, nagyobb részt Oroszország távol-keleti részén. 2010-ben közel 500 egyede élt a világ állatkertjeiben, tehát több mint ahány példány a vadonban megtalálható.

Forrás: Szegedi Vadaspark 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!