A halálos veszélyt jelentő kockamedúza eddig ismeretlen faját fedezte fel egy 9 éves fiú

A világ egyik legveszélyesebb mérgű állataként számon tartott kockamedúza eddig ismeretlen fajaként azonosították ausztrál szakemberek azt az apró tengeri lényt, amelyet egy kilencéves kisfiú talált a kelet-ausztráliai Gold Coast egyik csatornájában. Az ifjú felfedező, Saxon Thomas után Chiropsella Saxoni-nak keresztelt állat, amelyet törpe kockamedúzaként is emlegetnek, nagyjából két és fél centiméter hosszú. “Ez egy nagyon pici lény, és ahhoz képest, hogy medúza, még aranyos is” – mondta Lisa-Ann Gershwin, a Queenslandi Múzeum medúzaszakértője. Gershwin szerint nincs okuk feltételezni, hogy a 2013-ban felfedezett medúza halálos veszélyt jelent, mivel testmérete miatt a csípése is nagyon apró lehet. Hozzátette, “persze valószínűleg fájdalmat okoz, de hát pont ez a cél”.

Kockamedúza
A törpe kockamedúza egy felnagyított képen (Forrás: Marine Biological Association of the United Kingdom)

A szakember szerint viszont a törpe kockamedúza jelenléte arra utalhat, hogy a normális körülmények között az észak-ausztráliai vizekben előforduló nagyobb, halálos veszélyt jelentő kockamedúzák mozgásban vannak. “Ennek a fajnak az ökológiája a jelek szerint hasonlít a halálos mérgű kockamedúzájéhoz. Ha a törpe kockamedúza képes megélni és boldogulni a Gold Coast-i és Sunshine Coast-i csatornákban, az nagy eséllyel jelentheti, hogy ez a halálosabb rokonnak sem jelent problémát” – fejtette ki Gershwin.

Kockamedúza
Kockamedúza (Forrás: wikipedia)

A halálos veszélyt jelentő kockamedúzák a nagyjából 1400 kilométerrel arrébb hullámzó vizekben szoktak előfordulni, elsősorban november és május között. A kockamedúza csápjai akár a három métert is elérhetik, csípésük olyan kínzó fájdalmat okoz, hogy az áldozatok többsége először sokkot kap, majd belefullad a vízbe. Akik mégis kijutnak a partra, azokkal általában az állat halálos mérge végez, amely megtámadja a szívet és az idegrendszert.

Kockamedúza
Kockamedúza (Forrás: wikipedia)

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!