A befektetési jegy lényegéről, hasznosságáról és hozzáadott értékéről

Pontosan mit értünk a befektetési jegy fogalma alatt? Mi a befektetési jegy lényege, és miben rejlik a hasznossága? Milyen előnyeink származnak abból, hogyha élünk a befektetési jegyek által kínált lehetőségekkel?

A cikkben ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk. Nem titkolt szándékunk ezen keresztül segíteni az olvasót a befektetési jegyek által kínált lehetőségek kiaknázásában.

Kezdjük azzal, hogy pontosan mit is célszerű érteni a befektetési jegy fogalma alatt?

Vagyis milyen haszna lehet annak, hogyha élünk a befektetési jegy által kínált lehetőségekkel? A kérdés megválaszolása végett először vegyük át, hogy miben is rejlik a befektetési jegy lényege és esszenciája.

Befektetési jegy alatt a gyakorlatban az alapkezelő részéről kibocsátott értékpapírokat értjük. Olyan értékpapírokat, amelyek adott esetben akár vagyoni vagy egyéb jogokat is biztosíthatnak, emellett pedig szabadon át is ruházhatók.

Nyilván felmerülhet kérdésként, hogy miben rejlik a befektetési jegy hasznossága, illetve hozzáadott értéke.

Miért élnek sokan a befektetési jegy által kínált lehetőségekkel, avagy mire jó a befektetési jegy?

A befektetési jegy lényege a gyakorlatban az, hogy a kibocsátó a befektetett összegekből egy alapot hoz létre. Ezt az alapot pedig a befektetők részéről érkező általános megbízásából kezeli és menedzseli.

Nyilván az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként és milyen arányban profitálhatunk a befektetési jegyen keresztül? Ennek a mértéke leginkább annak függvényében alakul, hogy mennyi a megvásárolt befektetési jegyek száma.

Gyakorlatilag ez befolyásolja a legnagyobb mértékben, hogy konkrétan milyen nagyságú szelet juthat nekünk a nyereségből, illetve adott esetben a veszteségből. Fontos tényező egyébként, hogy a befektetési jegyek száma markánsan több a részvények számával való összevetésben. Ennek köszönhetően pedig meglehetősen széles választékot biztosít a felhasználóknak.

Miért lehet indokolt élnünk a befektetési jegy által kínált lehetőségekkel?

A befektetési jegyek kibocsátására a törvényben meghatározott és meglehetősen szigorú feltételek mellett van lehetőség. Ennek a tényéből gyakorlatilag egyenesen következik, hogy szakértők döntenek arról, hogy mi alapján és hogyan történjen az alap diverzifikációja.

Ez pedig hozzáadott értékkel bírhat számunkra. Merthogy gyakorlatilag ezen keresztül markánsan csökken annak az esélye, hogy a megfelelő tájékozottság hiányában kedvezőtlen befektetési döntések mellett tegyük le a voksunkat.

Magyarul a tudatosan és racionálisan diverzifikált portfólió elképesztő mértékben képes redukálni az egyes értékpapírokban rejlő egyéni kockázatokat. Ez pedig megnyugtató tényezőnek számíthat a mi szemszögünkből.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!