A nyersvas tepsi időtálló segítőtárs a szabadtéri főzéshez

Ha gyakran főzöl a szabadban, talán már te is találkoztál azzal a dilemmával, hogy milyen eszközöket válassz, amik minden igényedet kielégítik. 

A nyersvas tepsik tartósságukkal és természetességükkel sokkal többet nyújtanak, mint amit először gondolsz. Nézzük meg, miért válhat olyan praktikus megoldássá ez az eszköz a szabadtéri főzésben.

nyersvas tepsit a V-Metál Stúdió kínálatából két különböző méretben is megvásárolhatod. A kisebb változat szinte minden rakétatűzhellyel kompatibilis, míg a nagyobbik méret stabilan elfér a Kolosszus vagy a Torony állványokon.

Előkészítés a használatra

Mielőtt elkezdenéd használni a vastepsit, fontos, hogy alaposan előkészítsd azt. Az újonnan szerzett serpenyőt először meg kell tisztítani a gyártási folyamat során keletkezett szennyeződésektől. 

Mosd el meleg vízzel és egy kevés mosogatószerrel – utóbbit csak most, az első tisztításkor használd. Szárítsd meg alaposan, majd melegítsd fel, hogy a maradék nedvesség is elpárologjon.

Ezután következik a beavatás folyamata. Ez egy vékony, tapadásmentes réteget képez a fém felületen. Gondoltál már arra, hogy mennyiféle olaj alkalmas erre? Napraforgó-, szőlőmag-, lenmagolaj, sőt, disznózsír is szóba jöhet. 

Fontos, hogy csak vékonyan olajozd meg a felületet, majd helyezd a tepsit 200-230 °C-ra előmelegített sütőbe vagy rakétatűzhelyre, hogy kialakuljon a tapadásmentes bevonat.

Tisztítás minden használat után

Sokan tapasztalják, hogy a vastepsik tisztítása kihívást jelenthet. Valójában azonban nem bonyolult. A főzés befejeztével, amíg a tepsi még meleg, kaparj le minden ételmaradványt fakanállal vagy papírtörlővel. Ha valami rátapadt, önts hozzá egy kis vizet, forrald fel, majd töröld szárazra.

Ne hagyd a tepsit nedvesen, hogy elkerüld a rozsda kialakulását. Mindig kend át vékony réteg olajjal, így megőrzöd a felület védelmét. A helyes tisztítással a tepsid nemcsak hogy tartósabbá válik, de a tapadásmentes felület is tovább javulhat.

Miért érdemes nyersvas tepsit választani?

A vastepsik időtálló darabok lehetnek a konyhában. Évtizedeken át kiszolgálnak, s ahogy használod őket, egyre jobb lesz a felületük. Az egyenletes hőeloszlás miatt kiváló választás bármilyen főzőeszköz esetén. Legyen szó grillezésről vagy rakétatűzhelyről, minden helyzetben remekül teljesítenek.

Végül is a nyersvas tepsik, akár a V-Metál Stúdiótól, akár más márkától, többek egyszerű konyhai eszközöknél; társaink a finomabb és hiteles gasztronómiai élmények megteremtésében. 

Ha egyszer kipróbálod, talán te is belátod, hogy ezek az eszközök a konyhai tudásod legjobb partnerei lehetnek. Vajon eljön az idő, hogy a te konyhádban is helyet kap egy ilyen időtálló tepsi?


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!