6 érdekesség a chilei borokról

Aki kedveli a külföldi borokat, annak bizonyára volt már szerencséje néhány chilei különlegességhez. A dél-amerikai országot ugyanis bár nem úgy ismerjük, mint nagy bortermelő vidéket, hiszen az ottani borászatok közel sem a mennyiségre, mint inkább a minőségre és a sajátosságra koncentrálnak termékeikkel.

Ennek köszönhetően több olyan érdekességet is fel lehet sorolni a chilei borok kapcsán, ami Európában például egyáltalán nem jellemző a borászatok termékeire, sőt az igazi szakértők számára egyaránt okozhat meglepetéseket. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány kevésbé ismert érdekességet – kifejezetten a chilei borok szerelmeseinek, illetve azoknak dedikálva, akik szeretnének megismerkedni az ország italkülönlegességeivel.

  1. Spanyol telepesek vitték az országba a szőlőt

Egészen megdöbbentő, hogy milyen különleges borkultúra alakult ki Chilében annak ellenére is, hogy a feljegyzések szerint az 1500-as évekig bezárólag még a szőlőt sem ismerték az országban. A spanyol telepesek megérkezését követően jelentek meg az első szőlőtőkék, méghozzá célzottan a különféle borszőlők annak érdekében, hogy az országban is tudjanak bort termelni az európaiak.

Az anyaországból ugyanis kifejezetten drága volt a bor szállítása, a klíma viszont éppen aktuális ahhoz, hogy a tőkék gyümölcsöt adjanak, és megkezdődhessen a chilei bortermelés. Évszázadokon át számottevő borászat nem volt az országban, leginkább csak saját felhasználásra készítettek bort a telepesek, de lassacskán az őslakosság is megszerette ezt a finomságot.

  1. Hogy váltak mégis dominánssá a francia szőlőfajták?

Bár az 1500-as évektől van szőlőtermelés Chilében, azonban a történelmi dokumentumok szerint az 1800-as évekig bezárólag alig beszélhettünk tényleges borászatról. Ebben az időszakban ugyanis francia szőlőtőkék jelentek meg az országban, melyek nagyon hamar elterjedtek, igazán különleges borok készültek belőlük, így lassacskán leváltották a korábbi fajtákat. Így vált a cabernet sauvignon és a sauvignon blanc a chilei borok főszereplőjévé.

  1. Miért nem lett évszázados bortermelő nagyhatalom Chile?

Dacára a nyugati telepeseknek, Chile rendkívül rossz gazdasági helyzetben és óriási elmaradásban volt évszázadokon át a fejlett országokhoz viszonyítva. Mindössze a nyolcvanas évekre sikerült elérnie az államnak egy olyan állapotot, aminek részeként sikerült stabilizálni a gazdaságot. Ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a kis falusi pincészetek és termelők után tömegtermelésben is megjelenhessenek a chilei borok.

A gazdasági stabilizációval egyszerre ugyanis a nyugati országok megvetették a lábukat Chilében, így rengeteg modern eszköz állt a lakosság rendelkezésére ahhoz, hogy növeljék a szőlőtermelés mennyiségét. Ezzel egyetemben könnyebbé vált a szőlő feldolgozása, tárolása és szállítmányozása egyaránt, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a chilei borok a globális piacon is megjelenhessenek.

4, Az éghajlat adja a chilei borok különlegességét

Hogy mitől olyan különlegesek a chilei borok, amikor többnyire ugyanolyan szőlőből készülnek, mint a franciák? Leginkább az éghajlattól, hiszen a Csendes-óceán közelsége, a háttérben pedig az Andok hegyvidéke egy olyan különleges környezetet biztosít a szőlőtőkéknek, melynek részeként nagyon hosszú ideig tudnak érni. Emiatt a gyümölcs nagyon határozott, nagyon zamatos ízvilágot vonultat fel, kellemesen egyedivé téve a mindegyik szőlőfajtát, illetve a belőlük készült italokat.

Az alapvetően mediterrán éghajlat egyébiránt Chile összes borvidékére jellemző. Az országban több ilyen tájegységet találunk, az egyik legismertebb pedig mindegyik közül a déli részen elhelyezkedő Colchagua. Innen mindegyik vörösbort érdemes megkóstolni, hiszen nagyon egyedi, karakteres ízük van, pláne a cabernet sauvignon, a carménére, a syrah és a malbec szőlőfajtákból készült italoknak. Érdekesség azonban, hogy más íze van egy Colchaguában termett cabernet sauvignonnak, és megint más egy északabbra érett típusnak.

  1. A carménére mára Chile különlegességévé vált

Aki járatos a borászatban, az bizonyára találkozott már a filoxéravész névre hallgató betegséggel, mely Európa több szőlőtermesztő vidékén elképesztően nagy, soha meg nem térülő károkat okozott. Komplett szőlőfajták sodródtak ezzel a kihalás szélére – így például a carménére –, illetve maradtak végérvényesen termeszthetetlen kategóriában az öreg kontinensein a gyökérzetet támadó rovartípus miatt, mely főként a francia, a spanyol a portugál és a német borvidékeken felmérhetetlen pusztítást végzett.

Csakhogy Chilében egyelőre nem ütötte fel a fejét ez a kártevő, így a carménére szőlőfajta a mai napig egészségesen termeszthető. Ez különösen kapóra jött a chilei boroknak, hiszen ebből a gyümölcsből egészen különleges italok készülnek. Amennyiben tehát egy igazán sajátos, karakteres bort keresünk a kérdéses dél-amerikai országból, érdemes lehet mindenképpen egy ilyennel kezdeni, az igazi ínyenceknek a Santa Carolina Herencia Carmenere például az egyik legjobb választás lehet.

  1. Mára a chilei gazdaság meghatározó eleme lett a borászat

Nem véletlen, hogy manapság olyan sokat lehet hallani a chilei borokról mindenfelé, hiszen az ország gazdaságában évről-évre egyre nagyobb szerepet játszik a borászat. Nem túlzás kijelenteni tehát, hogy Chile igazi bortermelő nagyhatalommá nőtte ki magát, és egyre nagyobb területeket hódítanak meg maguknak a szőlőtőkék, miközben igazi kultúra kezd kibontakozni az ottani italok körül.

A legutóbbi összesített adatok szerint az országban jelenleg több mint 130 ezer hektáron zajlik állandó jelleggel szőlőgazdálkodás, ami azt jelenti, hogy a 4500 kilométer hosszúságú országnak nagyjából az egyötödén, azaz egy 900 kilométer hosszúságú, 150 kilométer szélességű területén zajlik állandó jelleggel a borszőlő termesztése. A számok pedig évről-évre növekvő tendenciát mutatnak, így biztosak lehetünk abban, hogy a jövőben rengeteget hallhatunk még a különleges chilei borokról, illetve magáról az országról, mint bortermelő nagyhatalomról.

+1. Chilei borok már Magyarországon is

Magyarország a borkultúra tekintetében kifejezetten előkelő helyet foglal el világviszonylatban, így bortermelő vidékeink és boraink messze földön híresek, de ennek ellenére is egyre nagyobb az érdeklődés a külföldi különlegességek iránt. Kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek például a spanyol vagy a portugál szőlőnedűk, de meglepően sokan érdeklődnek a chilei borok után is.

Ennek az oka leginkább a fentiekben már kiemelt különleges ízvilágnak köszönhető, hiszen hiába készülnek bizonyos típusaik ugyanolyan szőlőből, mint egy európai bor, a speciális eljárásmódok, de sokkal inkább az eltérő klíma egészen más aromát képesek kölcsönözni a termékeknek. A legkülönlegesebb és legjobb chilei borokat ráadásul már Magyarországon is elérhetjük, így semmi akadálya annak, ha valaki szeretne megkóstolni egy híres Santa Alicia Ankét, vagy egy ízletes Santa Gloria Reserva Cabernet Sauvignont.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!