54 éve eltűnt repülő roncsait találták meg az Andokban

A 24 ember életét követelő szerencsétlenséget Chile egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyeként tartották számon.

1

Egy 54 évvel ezelőtt az Andokban eltűnt repülőgép roncsait találták meg chilei hegymászók: a 24 ember – köztük egy chilei profi labdarúgócsapat néhány tagjának – életét követelő szerencsétlenséget a dél-amerikai ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyeként tartották számon. – írja az MTI.

A mászócsapat a fővárostól, Santiagótól mintegy 360 kilométerre délre, nagyjából 3200 méter magasan bukkant rá a roncsokra néhány napja. Az expedíció egyik tagja, Leonardo Albornoz vasárnap a sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy a fosztogatás megelőzése érdekében nem hozzák nyilvánosságra a gép pontos helyét.

2

A Douglas DC-3-as utasszállító repülőgép 1961. április 3-ai eltűnése – fedélzetén a chilei élvonalbeli Green Cross labdarúgócsapat nyolc tagjával -, a dél-amerikai ország egyik legnagyobb megoldatlan rejtélyének számított, és a szerencsétlenség annak idején megrendítette a sportvilágot.

A klub az ország déli részén fekvő Osornóból repült vissza Santiagóba. A csapatot és a személyzetet két gépre osztották szét. A repülők egyike elérte a fővárost, a másiknak nyoma veszett. A mentőalakulatok heteken át keresték a gépet, sikertelenül. Az eltűnt játékosok emlékére rendezett szimbolikus temetések hatalmas tömegeket vonzottak Chilében.

“Lélegzetelállító pillanat volt és mindannyiunkon számtalan érzelem futott át. Érezni lehetett a helyet átható energiát és fájdalmat” – idézte fel a roncsok megtalálásnak pillanatát Albornoz. A hegymászók szerint a repülőgéptörzs jó része ásás nélkül is látható volt. A roncsok mellett hulladékokat és csontokat találtak. A gép maradványait nem ott fedezték fel, ahol a hivatalos adatok szerint lenniük kellett volna.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!