25 nagyváros a legimpozánsabb Felhőkarcolókkal – 1.rész

A városok sziluettje olyan akár egy ujjlenyomat, egyedi és könnyedén azonosítható, akár csak egy ország zászlója vagy nemzeti szimbóluma. Az Empire State Building, a Burj Khalifa, és a Taipei 101 egyike a legikonikusabb épületeknek, melyek a világ legnagyszerűbb városképeit alakítják ki.

A világ legelképesztőbb 25 városának listája

Hong Kong, Kína

Hong Kong a világ egyik vezető pénzügyi központja. A kevés szabad terület miatt a sűrűbb szerkezetek iránt megnövekedett az igény, amely következtében létrejött a világ legfüggőlegesebb városa, Hong Kong a modern építészet központjává vált. A város 7800 épülete közül 2300 több, mint 100 méter magas, ezek együttes magassága pedig 333836 méter. A világ 15 legmagasabb épületéből 4 Hong Kongban található.

Hong Kong városának sziluettjét tartják a legimpozánsabbnak a világon, köszönhetően a lenyűgöző épületeknek, melyeket gyönyörű hegyvidék vesz körül, valamint a látképet kiegészíti a Victoria Harbour. Minden éjjel a Victoria Harbour két partján számtalan felhőkarcoló fényeit kapcsolják fel szinkronban, akár egy megkomponált bemutató, melyet a Guinness Rekordok Könyve úgy nevez, mint a „Fények Szimfóniája”, a világ legnagyobb időszakos fényfesztiválja.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

New York, Amerikai Egyesült Államok

New York a világ egyik legismertebb városképével rendelkezik. A felhőkarcolók története New Yorkban 1890-ban kezdődött, amikor befejeződött a World Building építése, melynek magassága elérte a 106 métert. A városban 1910 és 1930 között épült fel 16, a 82 legmagasabb épület közül, beleértve a Chrysler épületet, az Empire State Buildinget, valamint a Bank of Manhattan Trust Buildinget, melyek befejezésük idején a világ legmagasabb épületei voltak. 1890 óta a város 11 építményét tartották számon, úgy mint a világ legmagasabb épületét.
A második felhőkarcoló építési láz 1960 körül kezdődött. Azóta a városban közel 70 felhőkarcoló illetve toronyház épült, beleértve a World Trade Center ikertornyait is. Az északi torony, az úgynevezett „One World Trade Center”, a világ legmagasabb épülete volt 1972 és 73 között, valamint New York legmagasabb épülete egészen a 2011. szeptember 11-i terrortámadásig.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Sanghai, Kína

Sanghai a világ egyik leggyorsabb ütemben növekvő városa, a felhőkarcolók építését tekintve. 2004-ben már 6704 épület állt, amely legalább 11 emelet magasra épült, ezeket 1990-től kezdték építeni. 2011 decemberéig 1057 toronyház készült el, 165 pedig még építés alatt áll, ezek között 3 300 méteres épület is készül. Sanghai első építési láza 1920 és 30 között zajlott, amikor a város az üzleti és pénzügyi világ multinacionális központja volt. A nemzetközi engedmények lehetővé tették a külföldi tőke bevonását, és ezzel együtt megjelentek a nyugati országok építészeti stílusai. 1949-ben a kommunista hatalomátvétel után a város fejlődését megfojtották, így büntetve a várost kapitalista kicsapongásáért. 1991-ben a gazdasági reformokat követően, Sanghaiban elindult az újabb felhőkarcoló építési láz, annak reményében, hogy a város visszaszerezze korábbi státuszát, mint globális pénzügyi központ.

A város legmagasabb épülete a Sanghai Financial Centre, mely 492 méter magas, és 101 emeletes. Jelenleg ez a Kínai Népköztársaság legmagasabb, valamint a világ 3. legmagasabb épülete. A Sanghai Tower, mely jelenleg még építés alatt áll Kína legmagasabb épülete lesz amikor elkészül a maga 632 méteres magasságával. A Sanghai Tower a világ második legmagasabb épülete lesz a Burj Khalifa után.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Tokió, Japán

A felhőkarcolók építése viszonylag későn kezdődött el Japánban, köszönhetően annak, hogy esztétikai és műszaki aggodalmak miatt a Japán általános építési törvényében szabályozták az épületek maximális magasságát. Az épületek nem lehettek magasabbak 31 méternél egészen 1963-ig, amikor a hatályban lévő korlátozást eltörölték. Az építési korlátozások változásával számos sokemeletes épület készült egymás után. A fellendülő gazdaság valamint az 1964-es Nyári Olimpia rendezése sokat segített Tokió felhőkarcoló építésének fellendítésében az 1960-as és 70-es években.

Tokióban az elmúlt években számos felhőkarcoló épült fel. 2007 óta 13 olyan épület készült el, melyek magassága meghaladja a 180 métert. Jelenleg 8 felhőkarcoló áll építés alatt. A Tokióban ma már 2779 olyan épület áll, mely több mint 12 emelet magas.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Chicago, Amerikai Egyesült Államok

Chicago városában a felhőkarcolók története 1885-ben kezdődött a Home Insurance Building megépítésével, melyet gyakran emelgetnek úgy, mint a világ első acélszerkezetes felhőkarcolóját. Chicago kiemelkedő szerepet játszott a felhőkarcolók fejlődésének történetében. Chicago felhőkarcoló építési láza az 1920-as és 30-as években közepéig ment végbe, ez idő alatt készült el 11 a 91 legmagasabb épület közül. Később még nagyobb ütemű fellendülésen ment keresztül a város, melynek az 1960as években kezdődött és napjainkban is tart. Chicago sziluettjét az elsőként tartják számon Közép-nyugat Amerikában, és másodikként az Egyesült Államokban New York után. 2011 júliusáig 1125 felhőkarcoló és toronyház épült.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Szingapúr

Szingapúr felhőkarcolóinak története 1939-ben kezdődött, amikor befejeződött a 17 emeletes Cathay Building építése. A 70 méter magas épület befejezésének idején Délkelet-Ázsia legmagasabb épülete volt, mely az 1954-ben épült Asia Insurance Building 87 méteres magasságát döntötte meg, és amely 1958-ig a 100 méter magas Shaw Centre megépítésig Szingapúr legmagasabb épülete maradt. Az 1970-es és 80-as években Szingapúr legjelentősebb felhőkarcoló építési hulláma ment végbe, amely a város gyors iparosodás miatt alakult ki. Az 1990es és 2000-es években tovább folytatódott a felhőkarcolók építése, 30 épület észült el, minimum 140 méteres magassággal. Szingapúrban 4300 toronyház és felhőkarcoló található, többségük a város magjában épült fel.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Toronto, Kanada

Torontóban a felhőkarcolók története 1894-ben kezdődött, ekkor fejeződött be a Beard Building építése, melyet a város legelső felhőkarcolójaként tartanak számon. Az 1920-as és 30-as években számtalan felhőkarcoló és toronyház épült fel. Ezt követően 1932 és 1964 között csupán egyetlen 90 méter magas felhőkarcolót építettek. Majd egy még nagyobb ütemű építkezési roham érte el Torontót, mely 1967 és 76 között érte el a csúcsát. Ebben az időszakban épült fel Kanada 3 legmagasabb épülete. 1990-ig felépült a város és Kanada 2. és 3. legmagasabb épülete, Scotia Plaza és a TD Canada Trust Tower. A második nagy építkezési hullám 1993 és 2004 között zajlott le. Torontó ma már 2506 sokemeletes épülettel büszkélkedik.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Kuala Lumpur, Malajzia

Kuala Lumpur az ország egyik leggyorsabb ütemben növekvő metropolisza, a gazdaságot és a népességet tekintve. 1957-től kezdődően, a függetlenség elnyerése után, és a gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően az 1970-es és 90-es évek között óriási számú iszlám stílusú épület készült el.

A késői modern és posztmodern építészet az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején jelent meg Kuala Lumpurban. A gazdasági fejlődéssel a régi épületeket, mint például a Bok Házat lerombolták, hogy helyet biztosítsanak az újak számára. A város legpompásabb épületei többek közt a Petronas Twin Towers és a Kuala Lumpur Convention Centre. Kuala Lumpur a 10. azon városok sorában,ahol a legtöbb 100 méter feletti épület található. Ezen épületek összmagassága eléri a 34035 métert.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Seattle, Amerikai Egyesült Államok

Seattle városában a felhőkarcolók története 1904ben kezdődött, ekkor fejeződött be az Alaska Building építése, mely 14 emeletes és 52 méter magas, és amelyet a város első acélszerkezetes felhőkarcolójaként tartanak számon. Az 1970-es és 80-as évek között ment végbe Seattle nagy építkezési láza, ezalatt épült fel 15 a város 20 legmagasabb épülete közül, beleértve a Columbia Center és az 1201 Third Avenue épületét. Seattle városában ma már 13 olyan felhőkarcoló áll, amelynek magassága meghaladja a 150 métert. Seattle város sziluettjét 3. helyen tartják számon a Nyugati parton és 11. helyen az Egyesült Államokban.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Dubai, Egyesült Arab Emírségek

Dubaiban a felhőkarcolók története csupán 1979-ben vette kezdetét, ekkor készült el a 149 méter magas Dubai World Trade Centre, mely a városállam legelső felhőkarcolója. Átadásának idején a Közel-Kelet legmagasabb épülete volt. 1999 óta, különösképp 2005 óta Dubai óriási felhőkarcoló építésbe kezdett, 63 olyan felhőkarcolót építettek, melynek magassága meghaladja a 200 métert, ennél több ilyen épületet sehol sem találhatunk. Továbbá 125 olyan épülettel is megtalálható, melyek magassága meghaladja a 150 métert. Dubai 17 olyan felhőkarcolóval is büszkélkedhet, melyek magassága meghaladja a 300 métert, ezzel Dubai szintén világvezető. A világ legmagasabb és leghíresebb épülete szintén Dubaiban épült, ez a 828 méter magas Burj Khalifa, mely a az emberiség által épített valaha volt legmagasabb épület.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Peking, Kína

Peking felhőkarcolóinak kezdete 1959-re datálható, amikor befejeződött a National Minority Hotel építése. Peking városának felhőkarcoló három évtizeden át mérsékelt ütemben növekedtek. A China World Trade Center Tower építését 1989-ben fejezték be, mely jelentős hatással volt a pekingi építkezések ugrásszerű fellendülésére. Ez idő alatt 4 olyan felhőkarcolót építettek, melyek magassága meghaladta a 150 métert, beleértve a Jing Guang Centert, ami 1990 és 2006 között Peking legmagasabb épülete volt. 2004-től napjainkig további 12 olyan felhőkarcoló készült el, melyek magassága meghaladja a 150 métert.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

Frankfurt, Németország

Frankfurt egyike azon kevés európai országoknak ahol hatalmas toronyházakat emeltek a belváros területén. Számos Európai országban a felhőkarcolók építését nem fogadták kedvezően a régi épületek történelmi értéke miatt. Emiatt Frankfurtott gyakran emlegetik úgy, mint “Mainhatten” (a Main folyó és Manhattan nevéből kitalált kifejezés). Frankfurt belvárosának legtöbb épületét lerombolták a II. világháború során, és a város képét kialakító épületeknek csupán kis részét építették újjá. Az 1970-es évekig Frankfurtban 9 olyan felhőkarcolót építetek, melyek magassága meghaladta a 110 métert. 1984 és 93 között megépült a város második legmagasabb épülete a Messeturm, valamint a harmadik legmagasabb épülete a Westend Tower. 2011 óta már 294 toronyház emelkedik Frankfurtban.

Nagyvárosok a legimpozánsabb felhőkarcolókkal

FOLYTATÁS:  25 nagyváros a legimpozánsabb Felhőkarcolókkal – 2.rész


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!