12 monumentális diadalív

A diadalívek monumentális építmények, melyeknek legalább egy boltíves átjárója van és egy fontos személyre vagy eseményre emlékezve építették meg őket. Bár diadalíveket számos nemzet épített, a rómaiak voltak azok, akik elkezdték ezt a tradíciót. Nem tudjuk, mikor építették az elsőt, de végül már olyan szintre fejlesztették a diadalíveket, hogy egyre bonyolultabb építmények születtek.

Orange-i diadalív

Az Orange-i diadalív Franciaországban található és Augustus uralkodása alatt épült az egykori via Agrippan, hogy tisztelegjen a gall háború veteránjai előtt. Később Tiberius császár építtette újjá, hogy ezzel ünnepelje Germanicus győzelmét a germán törzsek felett. A diadalív feliratán Tiberius császár never és a 27-es évszám olvasható.

Orange-i diadalív

Volubilis – Caracalla diadalíve

Az ókorban Volubilis egy fontos római város volt a Római Birodalom legnyugatibb határának közelében, a mai Marokkó területén. Caracalla márvány diadalívét, közepén Volubilis-szal, 211-ben állították Caracalla császár és anyja, Julia Domna tiszteletére. A diadalív tetején a bronz szekér és a korinthoszi oszlopok még ma is lenyűgözőek.

Volubilis – Caracalla diadalíve

India-átjáró

Az India-átjárót V. György király és V. Mária királynő Mumbaiban tett látogatásának emlékére építették. A munkálatok 1911-ben kezdődtek és az átjárót 13 évvel később nyitották meg. Megtalálhatók rajta a hindu és az iszlám építészeti stílus sajátosságai is, a diadalív iszlám stílusú, míg a dekorációs elemek hindu stílusban készültek. Mikor az utolsó brit csapatok elhagyták Indiát, ezen az átjárón vonultak keresztül 1948. február 28-án.

India-átjáró

Djemila – Caracalla diadalíve

A mai Algéria területén található Djemila, melyet az 1. században építettek a rómaiak Cuicul nével. A várost eredetileg katonai kolóniák népesítették be, majd egy hatalmas kereskedővárossá nőtte ki magát. Caracalla császár uralkodása alatt új Fórumot építettek. A diadalív 216-ban épült az ő és szülei, Julia Domna és Septimius Severus tiszteletére. Caracalla diadalívét Orleans hercege bontatta el 1839-ben, hogy elszállíttassa Párizsba, de mikor a herceg 3 évvel később meghalt, a tervet elvetették. A diadalívet 1922-ben építették újjá.

Djemila – Caracalla diadalíve

Patuxai

Patuxai egy háborús emlékmű Vientiane központjában, Laoszban, melyet a Franciaország ellen vívott függetlenségi háborúban harcolok emlékére állítottak. 1957-1968. között épült. A műemléknek 5 tornya van, melyek a nemzetek együttélésének öt alapelvét szimbolizálják. Az öt buddhista alapelv jelképei is, mint a megfontolt kedvesség, rugalmasság, őszinteség, becsület, jólét.

Patuxai

Septimius Severus diadalíve

Lucius Septimius Severus római császár Leptis Magnaban született és 193-tól haláláig, 211-ig uralkodott. Pontosan nem lehet meghatározni, hogy mikor épült a diadalív, de Leptis polgárai valószínűleg rögtön a császárrá választás után elkezdték építeni az emlékművet. A diadalív középső jelenete azt ábrázolja, amint a császár kezet ráz fiaival, Caracallaval és Getaval. Caracallat egy magas, fiatal férfiként ábrázolták, ez nyújt támpontot a diadalív befejezésének időpontjához, amit a 200-as évek elejére tesznek.

Septimius Severus diadalíve

Titus diadalíve

Titus diadalíve Rómában 82-ben épült Domitianus császár parancsára, röviddel testvére, Titus halála után, Titus-nak a 70-ben Jeruzsálem felett aratott győzelme emlékére. Titus diadalíve volt a modellje számos későbbi diadalívnek, melyet a 16. századtól kezdve emeltek, többek közt az Arc de Triomphe-nak is.

Titus diadalíve

Timgádi diadalív

Timgád római tartományi város volt a mai Algéria területén, melyet Traianus császár alapított 100 körül. A város nyugati végén emelkedik a 12 m magas diadalív, melyet Traianus diadalívnek neveztek el. 1900-ban részben helyreállították. Építéséhez túlnyomórészt homokkövet használtak. A fodrozott oszlopok fehér mészkőből, a kisebb oszlopok színes márványból készültek.

Timgádi diadalív

Jerash – Hadrianus diadalíve

A Jordánia északi részén fekvő Jerash az egyik legfontosabb városa volt a Római Birodalom arab tartományainak. egy ősi város, mely római provincia volt Arábiában. A rómaiak biztonságot és békét szavatoltak ezen a területen, ami lehetővé tette, hogy a helyiek egyre nagyobb jólétben éljenek. Hadrianus császár 129-130-ban látogatott el Jerash városába. Hadrianus diadalívét erre az alkalomra építették. A győzelmi diadalívet a város déli főkapujának szánták, de a terjeszkedési terveket már nem valósították meg.

Jerash – Hadrianus diadalíve

Konstantin diadalíve

A Colosseum mellett áll Nagy Konstantin diadalíve, melyet 315-ben emeltetett Konstantin császár a Maxentius császár feletti győzelmének emlékére. Ez a csata volt az első lépés a kereszténységre való áttérés felé. A krónikák szerint Konstantinnak látomása volt, melyben az Isten győzelmet ígért a császár seregének, ha katonái pajzsukon keresztet viselnek. Bár a diadalívet Konstantinnak tulajdonítják, az isteni beavatkozást egyetlen keresztény szimbólum sem jeleníti meg.

Konstantin diadalíve

Septimius Severus diadalíve Rómában

Septimius Severus fehér márvány diadalíve a római Fórum észak-keleti végén 203-ban épült a császárnak és két fiának a parthusok felett aratott győzelme emlékére. Severus halála után fiai, Caracalla és Geta kezdetben közösen uralkodtak, míg Caracalla meggyilkoltatta Getat 212-ben. Geta emlékét lerombolták és azokat a feliratokat, melyek az ő nevét említették, eltávolították a diadalívről.

Septimius Severus diadalíve Rómában

Arc de Triomphe

Az ikonikus Arc de Triomphe Párizs kelet-nyugati tengelyének középpontjában áll, mely a Louvre és a Grande Arche de la Défense között húzódik. Az emlékművet Napóleon állíttatta 1806-ban az austerlitzi győzelme után. 1836-ban fejezték be az építését, jóval a császár halála után. Több híres győzelmi vonulás is volt a diadalív alatt vagy mellett, 1871-ben a németek, 1918-ban a franciák, 1940-ben a németek, 1944-ben a franciák és az amerikaiak vonultak fel itt.

Arc de Triomphe


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!