106 éves gyümölcskenyérre bukkantak tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban

“Tökéletes” állapotban fennmaradt 106 éves gyümölcskenyérre bukkantak új-zélandi tudósok egy távoli antarktiszi kunyhóban. A brit Huntley & Palmers kekszgyártó vállalat által készített édesség, amelyet egy ónnal bevont doboz maradványai között találtak, még mindig papírba volt csomagolva – közölte a christchurchi Antarctic Heritage Trust szervezet a közleményben.

Borchgrevink kunyhó (Forrás: Kuno Lechner/Wikimedia Commons)

“Nagy meglepetés volt egy ilyen tökéletes állapotban fennmaradt gyümölcskenyérre bukkanni az utolsó néhány ismeretlen és rendkívül rozsdás doboz között” – mondta Lizzie Meek, a szervezet munkatársa, aki társaival együtt úgy véli, hogy az Adare-foknál egy kunyhó polcán talált sütemény Robert Falcon Scott expedíciójához tartozhatott. Az itteni kunyhók voltak az első, ember által emelt épületek az Antarktiszon. A norvég Carsten Borchgrevink expedíciója építette őket 1899-ben, és később Scott emberei is ezeket használták 1911-ben.  Az expedíció tagjai másodikként érték el a Déli-sarkot, egy hónappal lemaradva Roald Amundsen mögött, a  visszaúton mindannyian életüket vesztették, miután az idő rosszabbra fordult. Scott, akinek régi álma volt, hogy elsőként érje el a Déli-sarkot, a végkimerüléstől elgyengülve a Ross-selfjégen vesztette életét, mindössze egynapi járóföldre a biztonságot jelentő bázistól.

Forrás: National Library of New Zealand
Scott kapitány és a Terra Nova expedíció tagjai (Forrás: Wikimedia Commons/Henry Bowers)

A nemrég megtalált püspökkenyér kívülről ehetőnek tűnik, és az illata is megfelelő, továbbra is rejtély marad, milyen íze van egy évszázados édességnek – mondta Lizzie Meek, aki szerint etikátlan lenne megkóstolniuk a különleges leletet. “A gyümölcskenyér visszamegy oda, ahonnan jött, a polcra a kunyhóban” – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az Adare-fok látogatói láthatják is majd a süteményt rejtő dobozt. A christchurchi Canterbury Múzeum kutatócsapata nemrég fejezte 14 hónapos projektjét, amelyben közel 1500 régi tárgyat gyűjtöttek be az Adare-fokról.

Forrás: Antarctic Heritage Trust
Forrás: Antarctic Heritage Trust


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!