10 legnagyobb természetes boltív képződmény a Világban

A természetes boltív egy geológiai képződmény, mely ott jön létre ahol a sziklaszirtek eróziónak vannak kitéve a tenger, a folyók, a szél romboló munkája által, vagy más mállási hatások érik a sziklákat. Azon természetes boltíveket, melyek alatt folyók vagy patakok csordogálnak, természetes hídnak nevezzük. A természetes boltívekkel és hidakkal foglalkozó szervezet, az amerikai Natural Arch and Bridge Society. A szervezet meghatározása szerint a természetes híd a boltív altípusa, melyet elsősorban a víz formált. Ezzel ellentétben a Geológiai szótár meghatározása szerint a természetes boltívek olyan erózió által létrejött képződmények, melyek völgyeket ívelnek át. Így tehát nehéz összeállítani egy hiteles és megdönthetetlen listát a világ leghosszabb és legmagasabb természetes boltíveiről.

A természetes boltívek gyakoriak Amerikában, főleg Utah és Arizona állam sivatagjaiban. Utah állam nemzeti parkjaiban találhatóak a legnagyobb és legjelentősebb természetes boltívek a világon. Nem kevesebb mint 2000 homokkő boltív jött itt létre, köztük a világhírű Delicate boltív is.

Sipapu híd, USA

A Sipapu természet alkotta híd Utah államban található. A híd hosszára vonatkozó mérések nem voltak pontosak egészen 2007-ig, amikor modern mérési eljárással határozták meg a hosszát és a magasságát. A híd hossza nagyjából 67-68 méter, magassága pedig 43-44 méter.

Sipaput a közelében elhaladó út széléről is meg lehet nézni, de könnyen el is lehet hozzá sétálni a kanyon peremén vezető rövid túraútvonalon. Sipapu a legnagyobb olyan természetes híd, mely alatt még mindig áthaladnak a vonatok. A látogatók átkelhetnek így alatta, és páratlan kilátás tárul eléjük.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Tündér híd, vagy Xianren híd, Kína

A kínai Guangxi tartományában található Tündér híd a világ legnagyobb természetes boltíve, mely 120 méter magasban ível át. A mészkő hidat a Buliu folyó formálta. A Tündér híd néhány évvel ezelőttig ismeretlen volt Kínán kívül. A NABS (Natural Arch and Bridge Society) először 2009-ben szerzett róla tudomást, amikor egy geológus a Google Earth segítségével felfedezte, a képződményt egy folyón átívelő óriási természetes hídként azonosította. Egy sikertelen kutatás után a hidat 2010-ben találta meg és mérte fel a NABS csapata.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Jiangzhou Immortal Bridge, China

A Jiangzhou Halhatatlan híd nagyjából két kilométerre találahtó Jiangzhou városától, a kínai Guangxi tartományban. A természetes híd a Leye-Fengshan Nemzeti Geoprak területén látható, mely ismert turisztikai célpont. A híd alatt egy kikövezett út halad át illetve egy folyó felett ível keresztül.

A híd hosszáról ellentétes információk láttak napvilágot, nem született egységes álláspont. A híd hossza egyesek szerint megközelítőleg 102 méter, míg mások szerint nagyjából 86 méter.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Landscape Arch, USA

A Landscape boltív az utahi Arches National Park, az Ördög kertje nevű területén látható természetes boltív. A Landscape boltív már meglehetősen régi képződmény, mely a geológusok szerint valószínűleg életciklusa végén jár. A legvékonyabb szakaszában csupán 2 cm vastag, jelenlegi hossza 87 méter. A boltív azonban akár már holnap összedőlhet, de az is lehet, hogy még több évtizeden át állni fog. 1991-ben egy közel 20 méteres szikladarab esett le, majd 1995-ben egy 14 méteres és egy 9 méteres rész omlott le a boltívről. Emiatt a nemzeti park lezárta a boltív alatt áthaladó nyomvonalat.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Kolob boltív, USA

A Kolob természetes boltív az amerikai a Zion Nemzeti Parkban található. A boltív körülbelül 86 méter hosszú, nem sokkal kisebb, mint a Landscape boltív. A nemzeti park mélyén megbújó Kolob boltívet nem könnyű megtalálni. Távoli elhelyezkedése és nehéz megközelíthetősége miatt leginkább cowboyok, hegymászók, túrázók, kalandorok és fotósok keresik fel. A 20.században még azt hitték, hogy ez a világ legnagyobb természet formálta a boltíve.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Aloba boltív, Csád

Az Alboa boltív az egyik legcsodásabb természet alkotta boltív a világon, mely a Szaharában található, Csád területén. A boltív megközelítőleg 75 méter hosszú, de a magassága jóval meglepőbb, a boltív 120 méter magasban ível, így ez az egyik legmagasabb természetes boltív a világon.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Morning glory híd, USA

A Morning Glory egy természet alkotta híd, mely az Utah állomban fekvő Negro Bill Kanyonban található. A híd körölbelül 73 méter hosszú, azonban nem túl látványos, mivel mindössze néhány méterre van egy hatalmas sziklafaltól.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Gaotun híd, Kína

A Gaotun vagy Tiansheng Qiao természetes híd a Fulo folyó partján jött létre, nem messze Li Ping városától, Kína Guizhou nevű tartományában. A híd a terület egyik legfontosabb turistalátványossága, hossza nagyjából 72 méter.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Rainbow(Szivárvány) híd, USA

A Szivárvány hidat sokszor hibásan a világ legnagyobb természetes hídjaként emlegetik. a híd körölbelül 82 méter hosszú és 73 méter magasságban ível. Vannak ennél jóval nagyobb boltozatok is, mint például a Tushuk Tash, aminek magassága eléri a 360 métert. A Rainbow híd az egyik legjobban megközelíthető természet alkotta híd, 2 órás hajóút során érhető el a Powell tavon keresztül vagy egy hosszabb túrát követően lehet megtalálni a Powell tó déli oldala mentén haladva.

Legnagyobb természetes boltív képződmény

Stevens boltív, USA

Ez a látványos természetes boltív az Escalante Kanyon Stevens Kanyonnal való csatlakozásánál jött létre. Megközelítőleg 67 méter hosszú és 49 méter magas. Több rendkívül látványos boltívet és hidat nem tartalmaz a lista, mint például a kínai Tushuk Tash boltívet, az afganisztáni Hazarchishma hidat, a Coloradoban látható Outlaw boltívet és a az új-mexikói Kígyó hidat.

Legnagyobb természetes boltív képződmény


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!