10 különleges és ritka természeti jelenség

A következő összeállításban olyan természeti jelenségeket mutatunk be, amelyek egy része rendkívül ritkán alakul ki vagy igen különleges szépségű jelenség.

Tengeri jégcsap

A mozgó tengeri jégcsap jelenség akkor jön létre, ha az óceánban egy részen sokkal hidegebb és sokkal sósabb a víz, mint a környező víztömeg. Ez a jelenség öngerjesztő, ha “saját útjára indul”, akkor csak nő és nő, megfagyasztva maga körül mindent.

Tengeri jégcsap

Tengeri jégcsap

Csőfelhő

Ez a ritka felhőforma akkor alakul ki, ha a hidegfrontok egymáshoz viszonylag közel vannak. Általában vihar előtt fordul elő, amikor a nedves levegő emelkedik. Így keletkezik az égbolton a vízszintes, cső alakú felhő. Ezek a felhők szórványosan jelennek meg világszerte.

Csőfelhő

Csőfelhő

Fehér szivárvány vagy ködív

A fehér szivárvány annyiban hasonlít sokszínű rokonához, hogy ív alakú és víz kell hozzá. A ködívhez viszont nem kellenek nagy vízcseppek, amik törik a fényt, elég a mikroszkopikus vízmolekula is. Az északi sarkon fotózták le először.

Fehér szivárvány

Fehér szivárvány

Catatumbo-villámlás

Ez a jelenség egyedül Venezuelában lelhető fel. A Catatumbo folyó torkolatánál sűrű, hatalmas villámlások közepette ez a jelenség a világ legnagyobb “ózon-generátora”. Ez a némelyeknek ijesztő, ám sokaknak lenyűgöző természeti jelenség az év 160 napján, akár 10 órán keresztül látható, de kizárólag ezen a területen. Óránként akár 260 villámot is számoltak már.

Catatumbo-villámlás

Catatumbo-villámlás

Hold-szivárvány

Ismét egy szivárvány, de ennek teljesen más a különlegessége: a hagyományos szivárványhoz hasonlóan vízből és fényből keletkezik, ám ez a fény nem napfény – hanem holdfény.  Amint a Viktória vízesésnél lemegy a nap, majd megjelenik a Hold, felbukkan a Hold-szivárvány is.

Hold-szivárvány

Hold-szivárvány

Glória

Még egy színes, csodaszép jelenség. Ez akkor keletkezik, ha egy nagyon erős fényforrás világít a földről, amit a felhők visszavernek, a köztük lévő víz pedig így szórja szét a fényt.

Glória

Glória

A kapucsínó-part

A partot természetesen nem kapucsínó mossa, de a víz a benne lévő alga és kosz miatt a megszólalásig hasonlít sokunk kedvenc italára. Az alga és a kosz olyan felületaktív anyagok, amik csökkentik a felületi feszültséget és nagy-nagy habot csinálnak.

A kapucsínó-part

A kapucsínó-part

A piszkos vihar

Más néven: vulkáni villámlás. Ahogy a nevéből könnyen kitalálható, akkor keletkezik, ha egy vulkán kráterében vihar alakul ki, és villámlani kezd.

piszkos vihar

piszkos vihar

A lefolyócső

A vízoszlop egy intenzív oszlopos örvény, ami a víz felszínét és egy esőfelhőt köt össze. Nem veszélyes, mint egy tornádó,  bár kétségtelenül hasonlít rá.

A lefolyócső

A lefolyócső

Tűzörvény

Úgy is ismerik, hogy “Ördögörvény” vagy úgy, hogy “Tűztornádó”. Általában akkor keletkeznek, amikor az intenzív hő és viharos szélviszonyok találkoznak. Tehát általában erdőtűznél láthatóak.

Tűzörvény

Tűzörvény


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!