Vízmintákból is kimutatható a barlangi vakgőte jelenléte

Barlangokból gyűjtött vízmintákból is képes kimutatni a barlangi vakgőte (Proteus anguinus) jelenlétét egy különlegesen érzékeny módszer, amelyet a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) kutatói fejlesztettek ki nemzetközi együttműködés keretében – közölte az MTI-vel a múzeum. A Természettudományi Múzeum szerint az új módszer “tudományos mérföldkő” a nehezen megközelíthető barlangokCsodálatos, egyedülálló barlangok . külvilágtól elzárt élővilágának megismerésében.

vakgoteFotó: Dušan Jelić/Zoological Society of LondonÚszómedence fog összekötni két londoni toronyházat.

A barlangi vakgőte Európa egyetlen barlangi életmódot folytató gerinces faja, kizárólag a Dinári-hegység alatt húzódó barlangrendszerben él. Egyik különlegessége az egyedek már-már történelminek mondható élethossza, mely akár a 100 évet is meghaladhatja. Ezt a szigorú védelem alatt álló gőtefajt hosszú élete, különösÍgy néz ki az űrből a Szahara szeme. életmódja, pigmenthiányos bőre, visszafejlődött szeme miatt már régóta intenzíven kutatják. Gátat szab azonban a faj védelmének, hogy nem ismert, pontosan mely barlangokban él, és hol húzódik elterjedésének határa.

vakgote-2

A most kifejlesztett módszer ezekre a kérdésekre adhat választ. A vizsgálat azon alapul, hogy az állat DNS-molekulái oldott állapotban a vízbe kerülnek, így ha a barlangból kifolyó vízből merített mintát megfelelően steril körülmények között laboratóriumban elemzik, akkor kimutatható belőle a faj jelenléte. A módszer hosszú és költséges kísérletek eredménye, de megoldást jelenthet más barlangi élőlények kimutatására is. A kutatásA japán részecskegyorsítótól remélik a sötét anyag titkainak megfejtését. eredményeit a rangos PLOS ONE tudományos folyóOlajban fuldoklik Peru amazóniai vidéke. irat közölte.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!