Víz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón

Nagy mennyiségben találták meg a vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörA második világháborúban ledobott bombák átmenetileg felmelegítették a légkört. ében a HubbleFelfedezték a legtávolabbi galaxist. és a SpitzerFelfedezték a legtávolabbi galaxist. űrteleszkópok segítségével a NASAElőször sikerült észlelni a Marson fújó szelek hangját. kutatói. Bár a kutatók számítottak arra, hogy vizet fognak látni, meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak. A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a SzaturnuszHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. éval, de háromszor annyi víz található a légkörében – közölte az amerikai űrügynökség.

Forrás: NASA/Hubble

A Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygóHét, a Földhöz hasonló bolygót fedeztek fel, néhányukon élet is lehet. k egy csillagEinstein nem hitte, hogy valaha sikerülhet, de most megtörtént az áttörés. körül. “Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerEz lehet a Naprendszer tizedik bolygója. ünket” – idézi Hannah Wakefordot a Hubble honlapján olvasható közlemény. “Az exobolygóMesterséges intelligencia fedezte fel a Naprendszer mását. k megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük” – mondta a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et. Jelenleg az exobolygó több mint 20-szor közelebb van csillagához, mint a FöldMegfejtették a napkitörések titkát. a NapMegfejtették a napkitörések titkát. hoz. A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint. A bolygó légkörén átszűrA nap képe - a gyönyörű sarki fény az űrből nézve. ődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a kutatók nagy mennyiségű vízpára jelenlétére.

Forrás: NASA, ESAAz univerzum eddig ismert legfényesebb és legtávolabbi pulzárjára bukkantak. , G. Bacon and A. Feild (STScI), and H. Wakeford (STScI/Univ. of Exeter)

A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok használatával egy exobolygónak a jelenlegi technológiával elérhető legteljesebb spektrumú képét sikerült megalkotniuk a szakértőknek. “Ez a spektrum eddig a legszebb példa arra, hogyan nézhet ki egy exobolygó-légkör” – magyarázta Wakeford. A kutatók a továbbiakban a NASA 2019-ben az űrbe kerülő James WebbElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. űrteleszkópját tervezik használni, hogy még teljesebb színképet kapjanak.

James Webb űrteleszkóp (Forrás: NASA Goddard Space Flight Center)

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!