Víz nyomaira bukkantak egy Naprendszeren kívüli bolygón

Nagy mennyiségben találták meg a vízValószínűleg folyékony sós vizet találtak a Marson. nyomait egy Naprendszeren kívüli, a Földtől 700 fényévnyire lévő nagy, forró exobolygó légkörBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. ében a HubbleFelfedezték a legtávolabbi galaxist. és a SpitzerFelfedezték a legtávolabbi galaxist. űrteleszkópok segítségével a NASAHamarosan űrszondát indít a NASA, hogy kiderítsék milyen titkokat rejt a Bennu aszteroida. kutatói. Bár a kutatók számítottak arra, hogy vizet fognak látni, meglepte őket, hogy milyen sokra bukkantak. A WASP-39b jelű bolygó tömege nagyjából megegyezik a SzaturnuszHamarosan belezuhan a Szaturnuszba a Cassini űrszonda. éval, de háromszor annyi víz található a légkörében – közölte az amerikai űrügynökség.

Forrás: NASA/Hubble

A Naprendszerben nincs másik, ehhez hasonló bolygó, a WASP-39b révén a tudósok betekintést nyerhetnek abba, hogyan és hol fejlődnek ki bolygóÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. k egy csillagIlyen, amikor egy fekete lyuk elnyel egy csillagot. körül. “Ki kell tekintenünk ahhoz, hogy megérthessük saját naprendszerÚj képeket tettek közzé a Plútóról és holdjáról. ünket” – idézi Hannah Wakefordot a Hubble honlapján olvasható közlemény. “Az exobolygóElőször találtak Föld méretű bolygót egy csillag életre alkalmas zónájában. k megmutatják, hogy a bolygóképződés sokkal bonyolultabb, mint hittük” – mondta a baltimore-i Space Telescope Science Institute munkatársa.

A Szűz csillagképben lévő WASP-39b négynaponta kerüli meg napszerű csillagát, a WASP-39-et. Jelenleg az exobolygó több mint 20-szor közelebb van csillagához, mint a FöldBizonyítékot találtak arra, hogy miként történhetett a “nagy oxigénfelhalmozódás eseménye”. a NapÚjabb hatalmas napkitörést észleltek. hoz. A bolygó kötött tengelyforgású, tehát felszínének mindig ugyanaz a része mutat a csillag felé a NASA szerint. A bolygó légkörén átszűrHatalmas károkat okozhat az űrszemét. ődő csillagfényt alkotóelemeire bontották, így találtak bizonyítékot a kutatók nagy mennyiségű vízpára jelenlétére.

Forrás: NASA, ESA540 km/órával csapódott a vörös bolygóba az ExoMars űrexpedíció leszállóegysége. , G. Bacon and A. Feild (STScI), and H. Wakeford (STScI/Univ. of Exeter)

A Hubble és a Spitzer űrteleszkópok használatával egy exobolygónak a jelenlegi technológiával elérhető legteljesebb spektrumú képét sikerült megalkotniuk a szakértőknek. “Ez a spektrum eddig a legszebb példa arra, hogyan nézhet ki egy exobolygó-légkör” – magyarázta Wakeford. A kutatók a továbbiakban a NASA 2019-ben az űrbe kerülő James WebbElhalasztották a világ legnagyobb űrteleszkópjának fellövését. űrteleszkópját tervezik használni, hogy még teljesebb színképet kapjanak.

James Webb űrteleszkóp (Forrás: NASA Goddard Space Flight Center)

NASA, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!